Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 29 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американски RQ-4B Global Hawk отново демонстративно се приближи до руската граница

Aмерикански безпилотен самолет RQ-4B Global Hawk извърши разузнавателна мисия в Черно море, южно от Крим и близо до руското крайбрежие на Сочи, показват данните от уебсайт за проследяване на полети Flightradar24.

Дронът с позивна FORTE10 е излетял от базата Сигонела в Испания. Прелетял е над България и Румъния, като е направил няколко обиколки около Констанца и се е насочил в посока Черно море към Русия. Според полетните данни е летял в директория Сочи и когато е наближил Русия, рязко е сменил посоката на полета и се е върнал обратно.

Американски RQ-4B Global Hawk отново демонстративно се приближи до руската граница

Въпреки че американски дронове патрулират редовно в Черно море, днешният полет предизвиква особен интерес заради падналия преди три дни в Черно море американски дрон MQ-9 Reaper. Пентагонът обвини Русия за инцидента, като показа видео, на което се вижда как руски Су-27 напръсква американския дрон с гориво. Русия отговори, че дронът е извършил рязка маневра и е паднал сам в морето. Той е летял с изключени транспондери към руската граница и е бил прехванат от руски изтребители.

Москва обвини Вашингтон, че разузнавателните дронове на ВВС на САЩ често се използват за събиране на данни за насочване на удари с украински БПЛА в Крим.

Американските оператори на дрона имат за цел да проучат процесите на руската противовъздушна отбрана, включително времето за реакция, честотите на радарите и местоположението им с помощта на БЛА, твърдят наблюдатели от руската отбрана.

Докато точният брой и състав са неизвестни, Крим е силно защитен от руски системи за ракети земя-въздух с голям обсег като С-400.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.