Разследвания и новини без цензура

сряда, 22 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американски RQ-4B Global Hawk отново демонстративно се приближи до руската граница

Aмерикански безпилотен самолет RQ-4B Global Hawk извърши разузнавателна мисия в Черно море, южно от Крим и близо до руското крайбрежие на Сочи, показват данните от уебсайт за проследяване на полети Flightradar24.

Дронът с позивна FORTE10 е излетял от базата Сигонела в Испания. Прелетял е над България и Румъния, като е направил няколко обиколки около Констанца и се е насочил в посока Черно море към Русия. Според полетните данни е летял в директория Сочи и когато е наближил Русия, рязко е сменил посоката на полета и се е върнал обратно.

Американски RQ 4B Global Hawk отново демонстративно се приближи до руската граница

Въпреки че американски дронове патрулират редовно в Черно море, днешният полет предизвиква особен интерес заради падналия преди три дни в Черно море американски дрон MQ-9 Reaper. Пентагонът обвини Русия за инцидента, като показа видео, на което се вижда как руски Су-27 напръсква американския дрон с гориво. Русия отговори, че дронът е извършил рязка маневра и е паднал сам в морето. Той е летял с изключени транспондери към руската граница и е бил прехванат от руски изтребители.

Москва обвини Вашингтон, че разузнавателните дронове на ВВС на САЩ често се използват за събиране на данни за насочване на удари с украински БПЛА в Крим.

Американските оператори на дрона имат за цел да проучат процесите на руската противовъздушна отбрана, включително времето за реакция, честотите на радарите и местоположението им с помощта на БЛА, твърдят наблюдатели от руската отбрана.

Докато точният брой и състав са неизвестни, Крим е силно защитен от руски системи за ракети земя-въздух с голям обсег като С-400.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.