Разследвания и новини без цензура

понеделник, 2 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американски съд осъди Белия дом да спре цензурата в социалните мрежи

Федералният съд в Луизиана ограничи служители на администрацията на Байдън да се свързват със социалните медийни платформи по въпроси за модериране на съдържанието, предаде BBC.

В решение от 155 страници, публикувано във вторник, Тери Доути – съдия, назначен от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп – реши да ограничи правителствения надзор над съдържанието на социалните медийни фирми, „съдържащо защитена свобода на словото“.

Решението идва в отговор на дело, заведено от републиканските главни прокурори в Луизиана и Мисури, които твърдяха, че федералните правителствени служители са заговорничили да заглушат консервативните гледни точки онлайн, под булото на ограничаване на дезинформацията.

„Доказателствата, представени досега, изобразяват почти дистопичен сценарий“, каза съдия Доти. Той добави, че усилията за организиране на дебати онлайн, особено свързани с пандемията от Ковид-19, са довели до това правителството на Съединените щати да поеме „роля, подобна на оруелско „Министерство на истината“.

Съдията обаче заяви, че правителствените служители все още ще могат да изискват модериране от страна на социалните медии по наказателни дела и в случаите, когато националната сигурност е застрашена.

В решението си съдия Доти също така се позовава на няколко разговора между правителствени служители и големите технологични компании – включително един, в който бившият директор на дигиталната стратегия в Белия дом Роб Флахърти се е оплакал на Google, че част от съдържанието на YouTube „насочва“ хората към лъжи за ваксини. Флахърти е написал в имейл, че това е загриженост, „споделена на най-високите (и имам предвид най-високите) нива“ на Белия дом.

Въпреки това Нина Янкович, специалист в проучването на кампаниите за дезинформация, заяви, че решението представлява „въоръжаване“ на федералната съдебна система. „Това е умишлен и целенасочен ход за прекъсване на работата, която трябва да бъде свършена преди изборите през 2024 г., и е наистина смразяващ“, каза тя, цитирана The Guardian.

Янкович също така отбеляза, че „нищо, което правителството прави, всъщност не е цензура“ и че „за Съединените щати е наистина мрачен момент, че такова широко разпореждане ще бъде дадено“.

Други, включително американският сенатор от Мисури Ерик Шмит, са на друго мнение. Шмит, който беше един от инициаторите на делото, определи решението като „огромна победа за първата поправка и удар по цензурата“.

Белият дом заяви, че Министерството на правосъдието преразглежда решението. В него се добавя, че компаниите за социални медии „имат критична отговорност да вземат предвид ефектите, които техните платформи оказват върху американския народ“.

Още по темата: ЕK налага още по-голяма цензура в социалните мрежи и Google и високи глоби за „дезинформация“ 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.