Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американски самолет с неочакван полет от Бургас до Нигерия: въоръжаваме ли и Африка за война?

Американски товарен самолет Боинг 747-446F  на авиокомпания National Airlines е излетял след полунощ в неделя от летище  Бургас в Сарафово и е кацнал в Лагос, Нигерия, показват данни от сайта за следене на полети FlightRadar24.

Жители на бургаския кв. „Сарафово“, където се намира летището, разказаха, че са видели камиони с товар, наподобяващ сандъци с оръжие. Българските въздухоплавателни власти отказаха да отговорят какво карго е транспортирал самолета и дали наше оръжие се превозва за Нигерия.

Преди дни Нигерия обяви, че е готова за военна интервенция в съседен Нигер, след като бившият вече нигерски прездент Мохамед Базум беше свален от власт. Базум беше арестуван от охраната си, като военните в страната обявиха, че сформират ново правителство.

САЩ изпратиха Виктория Нюланд да преговаря с военните в Нигер, но визитата й не се увенча с успех. Подкрепяната от САЩ ECOWAS (Икономическата организация на западноафриканските държави) одобри военна интервенция в Нигер „възможно най-скоро“, за да отстрани новото ръководство на страната и да възстанови подкрепяния от Запада президент Мохамед Базум.

Нигерия е една от държавите членки на ECOWAS. Затова необичайният полет на американския товарен самолет от България за Нигерия задава въпроси дали България изпраща оръжия за още един възможен военен конфликт – в Африка.

Американски самолет с неочакван полет от Бургас до Нигерия: въоръжаваме ли и Африка за война?

В 12:28 ч. на обяд в събота Боинг 747-446F с регистрация N537CA на американската авиокомпания National Airlines е кацнал от Бразилия, Сао Пауло в Сарафово, Бургас, според сайта за следене на полети FlightRadar24.  В 3 ч. през нощта в неделя самолетът е излетял за Нигерия.

Американски самолет с неочакван полет от Бургас до Нигерия: въоръжаваме ли и Африка за война?

Според полетните данни същият самолет е пренасял военно карго между военни бази на САЩ като Рамщайн в Германия, военновъздушна база Осан в Южна Корея, включително до летище Rzeszow в Полша, където се намира логистичната база за оръжия за Украйна. Всички тези полети са с позивна CAMBER, която се ползва за полети на Транспортното командване на Американскта армия, покзват данните на FlightRadar24. Това означава, че самолетът е превозвал военни товари за американската армия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.