Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американски топ генерал разкри къде след Украйна ще бъде следващата прокси война на САЩ

Най-високопоставеният генерал от морската пехота на САЩ в Япония разкри в интервю за FT в прав текст, че след Русия и Украйна следващата американска прокси война ще бъде срещу Китай. Въпреки че китайското ръководство настоява, че ситуацията в Тайван и Украйна не е сравнима, точно така генерал-лейтенант Джеймс Биерман представи ситуацията, като дори стигна дотам, че да признае, че Пентагона подготвя контракитайска зона на военни действия, като култивира военни връзки със съюзниците от Югоизточна Азия.

„Въоръжените сили на САЩ и Япония бързо интегрират командната си структура и разширяват съвместните операции, докато Вашингтон и азиатските му съюзници се подготвят за евентуален конфликт с Китай като война за Тайван, според най-висшия генерал от морската пехота на САШ в Япония“, пише FT.

Въпреки че не е тайна, че Токио все по-открито застава на страната на позицията на САЩ за въоръжаване на Тайван през последната година, като също така изоставя историческия си неутралитет след Втората световна война чрез драстично увеличаване на разходите за отбрана, генерал Биерман потвърди за „експоненциално увеличение“ през последната година в съвместни операции между САЩ и Япония.

Самото интервю е достатъчно скандално, за да предизвика гнева на Пекин, като се има предвид, че идва от командващия генерал на Трети морски експедиционен корпус (III MEF) и на американските морските сили в Япония.

„Защо постигнахме нивото на успех, което постигнахме в Украйна? Голяма част от това се дължи на факта, че след руската агресия през 2014 и 2015 г. ние се подготвихме добре за бъдещ конфликт: обучение за украинците, предварително позициониране на доставките, идентифициране на обекти, от които бихме могли да оперираме поддръжка, да поддържаме операции“, каза ген. Джеймс Биерман.

„Ние наричаме това настройка на зона за действие. А ние поставяме зоната за действие в Япония, във Филипините, на други места“, заяви генералът.

FT признава, че коментарите му са „необичайно откровено сравнение“ между потенциалния конфликт с Китай и украинската криза.

Що се отнася до самата Украйна, за първи път толкова високопоставен американски военен признава официално, че американските отбранителни стратези са работели в Украйна преди години, за да се „подготвят сериозно“ за война с Русия, дори до „предварително позициониране на доставките“ и подготовка на бойното поле.

„Когато говорите за сложността, размера на някои от операциите, които ще трябва да проведат, да речем при нахлуване в Тайван, ще има индикации и предупреждения и има специфични аспекти на това по отношение на географията и времето, които ни позволяват да се позиционираме и да бъдем най-подготвени“, каза той. Като част от тези приготовления Филипините планират да позволят на американските сили да предположат оръжия и други доставки в още пет бази в допълнение към пет, където САЩ вече имат достъп.

Генералът призовава регионалните съюзници на САЩ, включително Тайван, да не надценяват китайските военни, твърдейки, че Китайската народна освободителна армия (PLA) не трябва да се разглежда като нещо толкова страшно.

*******

Аз съм независим журналист и не работя за правителства и корпорации. Ако искате да подкрепите работата ми, за да продължа с разследванията си, можете да посетите страницата за Дарения. Благодаря Ви! Ако искате да ме последвате в Телеграм, можете да се абонирате се за канала ми Обективно.БГ.  

Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.