Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американски ядрени бомбардировачи B-52 кръжат около Калининград

Американски ядрени бомбардировачи B-52, базирани във Великобритания, през последната седмица извършиха няколко прелитания около руския полуексклав Калининград, разположен между Литва, Полша и Балтийско море. В Калининград се намира базата на Балтийския флот на Русия.

Мисиите на далечни разстояния на американски бомбардировачи, които армията на САЩ нарича „за ядрено възпиране“,  се превърнаха в рутина в Европа като демонстрация на отбранителните способности на Алианса срещу Русия. Това, че самолетите не се крият и могат да се проследят онлайн по време на полета им, доказва, че са искали да бъдат видени.

Рано сутринта на 8 юни стратегически бомбардировач B-52H на ВВС на САЩ, способен да носи ядрено оръжие, прелетя над Балтийско море, приближавайки се до Калининградска област на Руската федерация и достигайки позицията за изстрелване на ракети, показват полетни данни от сайта за следене на полети Flightradar24.

Американски ядрени бомбардировачи B-52 кръжат около Калининград
Boeing B-52H Stratofortress с регистрация 61-0018 извършва полет над Европа, 8 юни 2024 г.

На 29 май друг американски ядрен бомбардировач B-52 Stratofortress с регистрация 60-0037, извърши полет от Великобритания до Литва, като заобиколи Калининград и след серия обиколки близо до границата на руския регион се върна обратно, показват полетните данни във Flightradar24.

Американски ядрени бомбардировачи B-52 кръжат около Калининград
B-52 Stratofortress с регистрация 60-0037 прелетя около Калининград на 29 май 2024 г.

Преди това, на 4 юни, двойка B-52H на ВВС на САЩ прелетя от Великобритания до бреговете на Кипър и Сирия, движейки се над Европа и водите на Средиземно море. В този случай демонстрацията на сила вероятно е насочена към другия враг в Близкия Изток на САЩ и Израел – Иран и военните организации, които подкрепя, като „Хизбула“ в Ливан, хутите в Йемен и шиитските отряди в Ирак, както и правителството в Дамаск.

Миналия месец четири бомбардировача B-52 Stratofortress на ВВС на САЩ пристигнаха в базата на Кралските военновъздушни сили „Феърфорд“, Великобритания, за да сформират оперативната група за бомбардировачи „Европа 24-3“. „Мисиите дават възможност на съвместните сили на САЩ да тренират със съюзници и партньори за подобряване на споделеното разбиране, доверие и оперативна съвместимост“, заяви американското командване пред британските медии.

Още по темата: Наши МиГ-29 и ядрени бомбардировачи B-52 на САЩ тренираха удари от България

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Тия определено си го търсят,но ще изгорим и ние!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.