Разследвания и новини без цензура

понеделник, 11 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американски журналист посети предполагаем „лагер за отвлечени украински деца“ в Москва и обвини в лъжа МНС (ВИДЕО)

Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, обвинявайки го в „незаконно депортиране“ на украински деца в мрежа от лагери в Русия. Заповедта се основава на доклад на Yale HRL – център, който се финансира от Държавния департамент на САЩ, показа разследване на американската медия Gray Zone. Американският журналист Джереми Лофредо, съавтор на статията, е посетил един от въпросните лагери, спонсорирани от руското правителство. Той обвини в лъжа и манипулация твърденията на МНС.

Центърът за деца „Донбас Експерс“ е разположен в околностите на Москва. Лофредо се е срещнал с младежи от разрушени от войната региони в Денецк и Луганск, които получават безплатно музикално обучение и са благодарни, че са в сигурна среда.

Преглед на журналистите от Grayzone на доклада на Yale HRL установява, че съдържанието на документа противоречи на много твърдения, съдържащи се в заповедта на Международния наказателен съд. Той също така притиворечи на изявленията на неговият директор Натаниел Реймънд, направени пред медиите.

В интервю с американския журналист Лофредо директорът на Yale HRL допълнително опроверга твърденията, които направи в интервю за CNN за масова „ситуация със заложници“ в Русия, признавайки, че повечето от лагерите, които е изследвал, са били културни програми, подобни на „плюшени мечета“. Той разкри и сътрудничеството си с американското разузнаване.

На 17 март главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и неговия комисар по правата на детето Мария Ллова-Белова. Заповедта, която обвинява Путин и Лолва-Белова в провеждането на „незаконно депортиране“ на украински деца в „мрежа от лагери“ в Руската федерация, вдъхнови вълна от гневни коментари на Запад.

Американският сенатор Линдзи Греъм, може би „най-агресивната мажоретка в Конгреса за война с Русия“ според Gray Zone, обяви:  „МНС издаде заповед за арест на Путин, защото той е организирал отвличането на най-малко 16 000 украински деца от техните семейства и ги е изпратил в Русия. Точно това направи Хитлер през Втората световна война.”

Фарид Закария от CNN повтори думите на Греъм, като обяви, че заповедта на МНС разкрива, че Путин „всъщност следва части от книгата на Хитлер“.

Прокурорът на МНС изглежда е основал заповедта си за арест на изследване, извършено от Лабораторията за хуманитарни изследвания (HRL) на Йейлския университет . Работата на Yale HRL е финансирана и ръководена от Бюрото за операции по конфликти и стабилизиране на Държавния департамент, организация, създадена от администрацията на Байдън през май 2022 г., за да работи за наказателното преследване на руски служители.

По време на интервю с Андерсън Купър от CNN изпълнителният директор на Yale HRL, Натаниел Реймънд, твърди, че докладът му предоставя доказателство, че „хиляди деца са в ситуация на заложници“. Позовавайки се на Холокоста, Реймънд твърди: „Имаме работа с най-голямата мрежа от детски лагери, виждана през 21 век.“

Въпреки това в интервю с Джереми Лофредо, съавтор на статията на Gray Zone, Реймънд си противоречи за много от бомбастичните твърдения, които направи пред медиите за деца заложници. По време на телефонен разговор с Лофредо Реймънд признава, че „голяма част“ от лагерите, които неговият екип е разследвал, са били „основно културно образование – като, бих казал, плюшено мече“.

Докладът на Yale HRL по подобен начин признава, че повечето от профилираните от него лагери предоставят безплатни развлекателни програми за младежи в неравностойно положение, чиито родители се стремят „да защитят децата си от продължаващи битки“ и „да осигурят питателна храна от вида, недостъпен там, където живеят“. Докладът, финансиран от Държавния департамент, освен това признава, че не е открил „никаква документация за малтретиране на деца“.

Yale HRL основава своето изследване изцяло на сателитни данни на Maxar, публикации в Телеграм и съобщения в руски медии, разчитайки на преводача на Google, за да ги тълкува, и на моменти представя погрешно статиите в своите цитати. Отделът, финансиран от Държавния департамент, призна, че не е извършил проучвания на място, заявявайки, че „не провежда разследвания на ниво терен и следователно не е поискал достъп до лагерите“.

За разлика от изследователите от Йейл, които вдъхновиха заповедта за арест на МНС, американският журналист Лофредо е отишъл на място и е получил неограничен достъп до руски правителствен център в Москва, който приютява младежи от разкъсвания от войната регион Донбас. Въпреки че това е точно този вид център, който Yale HRL – и оттам МНС – представят като „лагер за превъзпитание“ за украински деца заложници, той е открил хотел, пълен с щастливи къмпингуващи, получаващи безплатни уроци по класическа музика – „плюшено мече“, както го нарече Реймънд, коментира Gray Zone.

В музикалния лагер “Донбас Експрес“, разположен край Москва, младежи казват на Лофредо, че са благодарни, че са намерили убежище от дългогодишната кампания на украинската армия, която е обстрелвала и обсаждала родината им. Като избягаха от войната в Донбас, тези деца избягахa от кошмарен военен конфликт, за който Yale HRL и ICC демонстрираха малка или никаква загриженост, пише Gray Zone.

Още по темата: Братът на прокурора, поискал арест на Путин за „отвличане на деца“ от фронта, е осъден педофил 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.