Разследвания и новини без цензура

вторник, 3 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американските банки отчитат най-големия отлив на капитали от 40 г. насам

Американските банки отбелязаха спад на общите депозити с рекордните 2,5% през първото тримесечие на годината, съобщи Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC).

Отливът е най-големият, регистриран от FDIC, откакто e започнала да събира такива данни през 1984 г.

Според доклада американските банки са загубили 472 милиарда долара депозити през периода януари-март. Спадът е предимно от незастраховани средства, посочва FDIC, като отбелязва, че застрахованите депозити всъщност са се увеличили с 255,1 милиарда долара, или 2,5%, на фона на фалитите на няколко регионални банки.

„По-трайните ефекти от реакцията на индустрията на този стрес ще станат напълно ясни, когато получим резултатите за второто тримесечие.“ заяви председателят на FDIC Мартин Грюнберг.

Докладът не обхваща First Republic Bank, която се срина на 1 май, превръщайки се в третия американски кредитор, който фалира тази година.

FDIC също така заяви, че броят на банките в нейния „проблемен списък“ се е увеличил с четири до 43, докато активите, държани от банките в този списък, са нараснали до 58 милиарда долара.

Грюнберг предупреди, че банковият сектор в САЩ продължава да се сблъсква с други рискове, причинени от инфлацията, нарастващите лихвени проценти и икономическия натиск, особено в области като бизнес имотите.

Банковият индекс S&P 500 се е понижил с 2,6% в сряда след доклада, след като достигна най-ниската си точка от около две седмици. Индексът Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,4%, или 130 пункта, докато Nasdaq се понижи с 0,6%.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.