Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американските C-17A получиха разрешение да пренaсят ядрени бомби B61-12 в Европа

Военновъздушните сили на САЩ актуализираха правилата за сигурност за превоз на ядрени оръжия по въздуха, за да позволят на самолета C-17A Globemaster III да носи най-новата ядрена бомба B61-12.

Актуализацията, заедно с обучението и сертифицирането на самолети и екипажи, позволява на C-17A да транспортира най-новото ядрено оръжие на Америка до бази в Съединените щати и Европа.

Американските C-17A получиха разрешение да пренaсят ядрени бомби B61-12 в ЕвропаАктуализирана инструкция на ВВС на САЩ от ноември 2022 г. премахва ограниченията  C-17A да транспортират новата ядрена бомба B61-12.

C-17A от 62-ро транспортно крило в обединената база Луис-Маккорд служат като Основни ядрени транспортни сили (PNAF), единственото транспортно крило, упълномощено да носи ядрени бойни глави на ВВС.

Белгийският вестнил Politicо съобщи през октомври миналата година, че Съединените щати са ускорили разполагането на B61-12 да започне по-рано от планираното. Първоначалните планове са били разполагането на новите ядрени бомби на САЩ в Европа да стартира през пролетта на 2023 г.

Високопоставен служител на Пентагона по-късно отхвърли твърденията на Politicо, заявявайки, че „нищо не се е променило във времевата линия. Няма избързване заради кризата в Украйна, разполагането на B61-12 е по същия график, както е предвидено“.

Планираното производство на B61-12 беше отлагано няколко пъти. Първоначално планът беше да започне масово производство в началото на 2019 г. През октомври 2022 г. Националната администрация за ядрена сигурност (NNSA) обяви, че вече е започнало масовото производство на B61-12.

Амриканските ядрени бомби B61-12 са проектирани като надстройка и евентуална замяна на всички настоящи ядрени гравитационни бомби, включително B61-3, -4, -7 и евентуално и B61-11 и B83-1. За тази цел те комбинират и подобряват различни аспекти на съществуващи бомби: използват модифицирана версия на бойната глава B61-4 с няколко варианта с ниска и средна мощност (0,3 до 50 килотона). Те компенсират по-ниската експлозивна мощност (в сравнение с максималните мощности на B61-7 и -11), като включват комплект с направлявана опашка за увеличаване на точността, както и ограничена способност за проникване в земята.

В момента има шест активни бази (в червено на картата по-долу) в пет европейски държави с около 100 бомби B61, намиращи се в подземни системи за съхранение на оръжия.

Американските C-17A получиха разрешение да пренaсят ядрени бомби B61-12 в Европа

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.