Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американските специални сили подготвят психологически операции с „дийп фейк“ в други държави (ДОКУМЕНТ)

Командването за специални операции на САЩ се подготвя да провежда онлайн кампании за пропаганда и дезинформация в други държави, като използва фалшиви видеоклипове, изготвени с помощта на т.нар. дийп фейк технология. Това става ясно от документи за федерална поръчка, публикувани на 23 февруари в регистъра на федералните договори на правителството на САЩ.

Американските специални сили търсят изпълнители, които да разработят такава дийп фейк технология или подобна. Освен изработването на фалшиви аудио и видеозаписи посредством тази технология, американските спецчасти планират още хакване на свързани с интернет устройства с цел подслушване, за да се оцени податливостта на чуждото население към пропаганда.

Какво е „дийп фейк“

„Дийп фейк“ (от английския израз deep fake) или дълбока фалшификация е технология, която използва форма на изкуствен интелект, съчетана с машинно обучение, за да се заменят във видеоклип или аудиозапис изказвания или действия на различни хора.

„Дийп фейк“ технологията беше популяризирана през 2017 г. Обикновено се използва за развлекателни цели и порнография, като лицето на един човек се поставя върху тялото на друг по реалистичен начин.

Според документа от федералната поръчка на Американското командване за специални операции точно такава технология ще бъде използвана за психологически операции на САЩ в чужди държави.

Американските специални сили подготвят психологически операции с „дийп фейк“ в други държави (ДОКУМЕНТ)

Американските специални сили подготвят психологически операции с „дийп фейк“ в други държави (ДОКУМЕНТ)

В допълнение към хакерските и „дийп фейк“ технологии, документът също така изисква оферти за технологии за други специални операции, включително роботи, холограми, лазери, както и за „насочена енергия и електромагнитна война“.

Още по темата:

Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.