Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американските военни отново следят мистериозен балон над Тихия океан

Американските военни отново проследяват летящ обект над Тихия океан, съобщи NBC News. Обектът е поредният „мистериозен балон“ през последните месеци, който се превърна във водеща новина в американските медии. Редица анализатори определиха скандала с мистериозните балони над САЩ като опит за отвличане на вниманието от по-важни теми. Този път балонът е прелетял над Хавай и в момента се насочва към Мексико.

Какъв точно може да е обектът или на кого принадлежи, не е ясно, твърди NBC. Траекторията на полета му над островите не показва да е прелетял над „чувствителни“ военни зони.

Пентагонът следи обекта от „края на миналата седмица“ и военните смятат, че той не представлява заплаха за въздушния трафик или националната сигурност на САЩ. Заподозреният балон не изглежда да маневрира или да изпраща сигнали, според служител на Пентагона.

САЩ все още работят по идентифицирането на обекта и неговия собственик. Съобщава се, че военните не вярват, че този последне балон има китайски произход.

Съобщенията за друг балон във въздушното пространство на САЩ идват три месеца, след като американските военни свалиха „китайски шпионски балон“ край бреговете на Южна Каролина. Обектът беше забелязан за първи път над северната част на Монтана, предизвиквайки опасения, че Пекин шпионира американските ядрени силози. Заповедта за свалянето му дойде едва след като балонът прелетя през цялата континентална част на САЩ и се е спусна до място, където самолетите на военновъздушните сили могат да го достигнат.

Пекин описа балона като метеорологична сонда, която се е отклонила от курса, отрече всички твърдения, че е бил използван за шпионаж и поиска връщането на всички отломки, които САЩ са събрали след свалянето на балона с ракета. Китай също обвини САЩ в „свръхреакция“ заради летящия обект.

Скандалът около „шпионските балони“ доведе до свалянето на още няколко въздушни обекта от САЩ и Канада през февруари. Единият се оказа балон-играчка, принадлежащ на любителски клуб в Мичиган – устройство за 12 долара за забавление. Ракетата Sidewinder, използвана за свалянето му, струва най-малко 400 000 долара.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.