Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американският конгрес поиска от Байдън да разсекрети доклад за произхода на Ковид

Американският конгрес гласува единодушно законопроект, който задължава федералното правителство да разсекрети цялата информация, свързана с генезиса на пандемията от Ковид. Законът вече е изпратен до президента Джо Байдън, който трябва да реши дали ще влезе в сила.

204 демократи се присъединиха към 215 републиканци с 419 за и 0 гласа против. Версията на Сената на същия законопроект, внесен от републиканеца Джош Хоули от Мисури, също беше приета без опозиция миналата седмица.

Ако Байдън реши да подпише закона, Службата на директора на националното разузнаване ще бъде задължена да представи разсекретен доклад на Конгреса в рамките на три месеца. Въпреки това, докато Белият дом обяви, че президентът Байдън е решен да „стигне до дъното“ на световната здравна криза, служителите също подчертаха необходимостта от защита на класифицираната информация. Наскоро Байдън заяви пред репортери, че не е решил дали да подпише законопроекта, оставяйки съдбата му неясна.

И двете основни партии изразиха подкрепа за мярката по време на дебата в Камарата на представителите, като демократът Джим Хаймс призова за по-голяма „прозрачност“ от страна на правителството, твърдейки, че „фактическото обосноваване на анализа [на разузнавателната общност] може да бъде противоотрова срещу спекулациите, слуховете и теориите, които нарастват при липсата на добра информация“.

Републиканецът от Камарата на представителите Майк Търнър, който председателства комисията по разузнаване на камарата, също заяви, че „американската общественост заслужава отговори на всеки аспект на пандемията от Ковид-19“, включително за произхода на вируса, който според него може да е бил „естествено събитие“ или „резултат от събитие, свързано с лабораторията“.

Редица конгресмени предполагат, че Covid-19 е възникнал поради изтичане от лабораторияъа по вирусология в Ухан, Китай, като директорът на ФБР Кристофър Рей наскоро каза пред Fox News, че вирусът „най-вероятно“ се е появил от лабораторията. Въпреки че не цитира  доказателства, коментарите му последваха съобщението, че Министерството на енергетиката също е променило позицията си по въпроса за произхода, като сега подкрепя теорията за изтичане на вируса от лаборатория, макар и само с „ниска увереност“.

Китай категорично отрече предположенията, че патогенът е „избягал“ от лабораторията, отхвърляйки твърдението като начин да се очерни имиджа на страната в чужбина. По-рано тази седмица външното министерство на Пекин обвини Вашингтон, че „разпространява митове“ за пандемията, като също така призова Световната здравна организация да започне ново разследване по въпроса в рамките на Съединените щати след подобни разследвания в Народната република.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.