Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американският посланик на среща със земеделския министър преди решението за вноса на украинско зърно

„Посланик Мертен проведе опознавателна среща с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев. Те обсъдиха начини за задълбочаване на нашето двустранно партньорство в областта на селското стопанство и търговията, насърчаване на сътрудничеството в областта на иновациите в селското стопанство по отношение на климата и подобряване на общата ни продоволствена сигурност“.

Това прессъобщение публикува американското посолство в София на 30 август във Фейсбук. 12 дни по-късно управляващите гласуваха вдигане на забраната за внос на украинско зърно.

България единствена от групата на страните, пряко засегнати от вноса на украинско зърно – Полша, Унгария, Словакия и Румъния, вдигна забраната. Останлите държави удължиха забраната въпреки решението на Европейската комисия, че забраната трябва да отпадне.

Тези страни не забраняват транзита на украинското зърно, така че то може безпроблемно да стигне до бедните страни в Африка, каквото беше обяснението на Брюксел. ЕК дори освободи украинските стоки от мита и такси. Това предизвика протести на зърнопроизводителите в редица страни, като единствено в България недоволството им не беше взето в предвид. Нещо повече, премиерът Николай Денков ги нарече терористи.

Ето как унгарският премиер Виктор Орбан обясни проблема с украинското зърно и кой има интерес от вдигане на забраната: „Украинското зърно всъщност не е украинско, а търговски продукт от земи, които САЩ вероятно притежават от дълго време“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.