Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американският посланик огледа обекти на Вонноморските ни сили във Варна

Американският посланик Кенет Мертен се срещна с командира на Военноморските сили на България контраадмирал Кирил Михайлов и посети Център „Военноморски координационен елемент“ във Варна.

„Съединените щати се радват на тясно сътрудничество с Военноморските сили на България и подкрепят усилията им за осигуряване на сигурност и върховенство на закона в Черно море“, написа американското посолство във Фейсбук. Повече подробности за целта на посещението и интереса на новия посланик към базата на Военноморските ни сили не се съобщават.

Център „Военноморски координационен елемент“ (ЦВМКЕ) беше създаден на 1 юли 2020 г. като структура, пряко подчинена на Военноморските сили (ВМС) на България. Това е първото самостоятелно формирование, което осъществява военноморско сътрудничество, координация и напътствие за търговското корабоплаване  в Черно море, чрез което се извършва координация между ВМС, военноморски платформи (национални и на НАТО), националните морски власти и военноморското командване на НАТО при провеждане на морски операции и учения в Черно море.

Посланик Мертен е посетил и  корабостроителния завод „МТГ Делфин“ и е разгледал новите кораби, които се строят за Военноморските сили на България, пише американското посолство в друг пост във Фейсбук, като публикува почти идентичен текст как САЩ подкрепят „усилията на България да модернизира своите въоръжени сили, осигурявайки силно съюзническо присъствие в Черноморския регион“.

Американският посланик огледа обекти на Вонноморските ни сили във Варна

Американският посланик в корабостроителния завод „Делфин“ във Варна, снимка: Посолство на САЩ

Посланик Мертен не е пропуснал да посети и Украинския културен център по време на визитата си във Варна и да се запознае на място каква помощ се оказва на украинските бежанци, според съобщение на посолството на САЩ във Фейсбук.

Още по темата: Американски законопроект превръща Черно море в арена за военни действия

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.