Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американското посолство: България и Украйна поискаха от САЩ инспекция на реакторите в Белене

„По искане на правителството на България и правителството на Украйна технически екип на САЩ пристигна на 10 май в София за срещи с български правителствени служители, за да подготви инспекцията на ядреното оборудване в Белене“, съобщи американското посолство в София.

„От 13 до 16 май американски, български и украински експерти извършиха на място техническа оценка на избрано оборудване за атомни реактори от типа ВВЕР/В-466, което се съхранява в продължение на няколко години в Белене. Целта на инспекцията беше да се предостави оценка от трета страна за състоянието и мерките за консервация, използвани за поддръжка на оборудването.

Американският правителствен екип включваше технически експерти от Държавния департамент на САЩ, министерството на енергетиката на САЩ, Националната лаборатория в Оук Ридж и Националната лаборатория в Аргон, които работеха заедно с представители на правителството на България, Националната електрическа компания на България (НЕК) и техническа делегация от Националната компания за производство на ядрена енергия на Украйна „Енергоатом“.

Правителството на САЩ високо цени отличната подкрепа, оказана от правителството на България, Министерството на енергетиката на България, Българския енергиен холдинг и НЕК по време на това посещение“, завършва съобщението.

В края на март Петро Котин, директор на украинския ядрен оператор „Енергоатом“ се оплака в интервю за Ройтерс, че България иска по-висока цена от първоначално договорената за двата реактора на АЕЦ „Белене“, които правителството ни реши да достави на Украйна.

„От българска страна има постоянно желание да постигнат по-големи ползи за себе си от тези 600 милиона долара и колкото повече време минава, толкова по-високи цени огласяват, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 милиона долара“, каза Котин.

„Преговорите между правителството на Украйна и България продължават… и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат за сключването на договор с България за закупуване на това оборудване“, заяви той.

„Поставих (задача) пред нашата строителна организация и станция “Хмелницки” тя да бъде готова за инсталиране до юни“, каза директорът на „Енергоатом“, имайки предвид първия от двата реактора, който ще бъде готов за инсталиране веднага.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.