Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американското ядрено гориво на „Уестингхаус“ за АЕЦ „Козлодуй“ пристигна във Варна

Корабът за генерални товари ADAMAS, плаващ под флага на Нидерландия, достави първия товар свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, произведено от американската „Уестингхаус“, което ще замени руското. Видео с кораба с ядрения товар на пристанище Варна публикува във Фейсбук Maritime.bg.

Касетите RWFA ще бъдат превозени от пристанищния терминал с железопътен, а след това и с шосеен транспорт, тъй като няма изграден директен железопътен транспорт до АЕЦ „Козлодуй“

Това е първа доставка по 10-годишния договор между АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус Електрик Швеция“. Договорът беше подписан в края на 2022 г. присъствието на посланиците на САЩ в София Херо Мустафа и на Швеция Катарина Рангнит.

Американската компания ще доставя свежо ядрено гориво за 5-и блок на атомната ни централа, като се очаква първото зареждане с новите горивни касети да започне в края на май.

До момента Агенцията за ядрено регулиране не е издала разрешително за включване на гориво на „Уестингхаус“ в работата на 5 блок на централата. Без подобно разрешение няма как новото свежо ядрено гориво да бъде сложено при презареждането на блока.

Договорът беше подписан, без да се изчакат резултатите от анализа, който България плаща на американската компания „Уестингхаус“, за да се самоанализира за лицензирането на своето ядрено гориво за използване в българската АЕЦ „Козлодуй“.

По-късно, на 22 април, по искане на АЕЦ „Козлодуй“,  Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение за поетапно преминаване към ново ядрено гориво RWFA, произведено от „Уестингхаус“ за пети блок“, съобиха от централата.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.