Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Аналена Бербок: Хората по света ме питат къде е Украйна, обвиняват Запада, че не го е грижа за останалия свят

Много страни по света не споделят оценката на Запада за продължаващия конфликт между Москва и Киев, призна германският външен министър Аналена Бербок. Според министъра конфликтът не предизвиква интерес в много части на света и тя дори е била питана къде се намира Украйна по време на дипломатическите си пътувания.

Вместо да се фокусират върху Украйна, хората обвиняват западните държави, че са ги изоставили в собствените им нужди и обвиняват Запада, че го е грижа малко за останалия свят, каза тя.

„Чувалa съм по целия свят: Първо, „Къде бяхте, когато имахме нужда?“ И още: „Къде всъщност е Украйна?“, каза министърът на събитие, организирано от частния бразилски университет Fundacao Getulio Vargas в Сао Пауло.

Хората в Латинска Америка и другаде „възприемат заплахата от тази война по различен начин, отколкото ние в Европа“, каза Бербок. Тя даде пример, че за една бразилска майка цената на „ориза и боба… в супермаркета тази седмица е по-важна от това, което се случва в страна, която е на 11 000 километра“.

Бербок заяви, че именно продължаващият конфликт между Москва и Киев „вдига цените на храните по света“ и призова бразилците да помогнат да направим „всичко възможно, за да гарантираме, че най-накрая отново ще има мир в Украйна“.

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, който встъпи в длъжност през януари, многократно призова за мир между Русия и Украйна. Той настоя, че двете страни се нуждаят от посредник, който да улесни мирните преговори. Силва също така представи идеята си за международен клуб на мира, който да помогне за разрешаване на конфликта, по време на срещата си с китайския президент Си Дзинпин през март.

Лула също е критичен към подхода на Запада с предоставянето на оръжие на Киев. САЩ и техните съюзници „имаха възможност да не влизат във войната по начина, по който го направиха“, каза той през април, добавяйки, че Вашингтон и Брюксел са побързали да подкрепят едната страна на конфликта, „без да губят време в опити за преговори“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.