Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Анализ на видеото от удара по болницата в Газа разкрива несъответствия във версията на Израел

Версията, че бомбардировката на палестинската болница „Ал Ахли“ в Газа с геолокация 31.504826° 34.461422° е причинена от дефектирала или прехваната от Израел ракета на „Ислямски джихад“ или „Хамас“, която е унищожила болницата, най-вероятно е измислица, дори ако видеоклиповете изглеждат автентични. Това написа Майкъл Кобс, германски независим изследовател в областта на разузнаването чрез открити източници. Той публикува анализа си на видеото, което според израелската армия доказва, че ракетата не е израелска.

Преди това израелското външно министерство публикува видео, твърдейки, че това е дефектиралата ракета на палестинците, която се отклонява от курса си и пада върху болницата. След като потребителите в X/Twitter забелязаха, че видеото е заснето час след атаката, публикацията беше изтрита.

След гафа израелската армия се опита да оправи положението, като публикува ново видео, което обаче също има несъответствия.

Според версията на израелските военни, палестинците са изстреляли няколко ракети югозападно от болницата, които след това са прелетели над болницата. Твърди се, че една ракета се е повредила и е паднала върху болницата.

Първо, ако военната карта беше правилна, тогава камерата трябваше да е на североизток от болницата и да гледа на югозапад през болницата. Тогава ракетите ще летят на изток и светлините на хоризонта ще бъдат осветеното море.

Но има отличен помощник за ориентация в Газа и това са соларните покриви, всички от които са наклонени на юг.

Обърнете внимание, че модерната стъклена кула е обърната към бялата сграда на фигура 1, както се вижда от арката вдясно.

Тоест това видео е заснето от високата сграда на изток от болницата. Имайте предвид, че картата е завъртяна и сочи на север надясно.

Дотук добре, но…

Камерата се приближава близо до болницата. Няма съмнение, че това е болница „Ал Ахли“. Наклонените соларни покриви са ясно видими. И те са наклонени на юг.

Това означава, че камерата е в северозападната част на болницата, близо до пристанището на Газа, където видяхме белия фосфор да пада преди няколко дни.

И тъй като Хамас вероятно не обстрелва Газа, тези ракети почти сигурно (99,99%) се насочват на изток.

Това прави невъзможно ракета на Хамас да бъде ударена и да падне назад през половин Газа в болницата. Но има безкрайно малка вероятност израелска ракета-прехващач да е пропуснала ракетата на Хамас и случайно да е кацнала в средата на болницата. Аз не вярвам в такива случайности, пише Майкъл Кобс.

Видеото не съдържа никакво аудио. Звукът е премахнат.

Но имаме друго видео (заснело момента на падането на ракетата и публикувано в социалните мрежи) с много добър аудио запис. Ракетата се чува ясно преди експлозията.

Звукът на ракетата има несъмнен Доплеров ефект. Това се дължи на факта, че звуковите вълни на приближаващата ракета са компресирани и следователно звучат по-високо, а докато се отдалечават, вълните се раздалечават и следователно звучат по-дълбоко.

Това доказва, че ракетата първо е прелетяла покрай камерата, преди да удари болницата. Видеото е заснето от тераса югоизточно на болницата.

Израелската армия пусна видео, в което се обяснява, че военновъздушните им сили разполагат само с оръжия, които оставят 7-9 метра кратери. Това, което казват е, че не може да са били те, защото на мястото на удара почти няма кратер.

Аргументът, че ракетата не може да е израелска, защото няма дълбок кратер, а израелските ракети оставят такъв, също не може да бъде приет като безспорно доказателство. Според доклад на Human Rights Watch израелската армия използва дронове, изстрелващи ракети. В тези случаи „изстреляните от дронове ракети се взривяват над земята, което създава тесен, сравнително плитък кратер“. Точно такъв е и кратерът, останал след въздушния удар на болницата в Газа.

Още по темата: Арабските лидери отказаха среща с Байдън, протестиращи обградиха посолството на САЩ в Бейрут и американска база в Турция 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.