Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Анкара поиска САЩ да й върнат $1.4 млрд. за недоставени изтребители

Турция няма планове да чака да бъде върната в американската програма за многоцелеви изтребители F-35, от която беше официално отстранена преди две години, и иска САЩ да й върнат 1,4 милиарда долара, платени за самолетите, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

„Искаме парите сега. Искаме парите, които платихме, да бъдат върнати. Нашите приятели от министерството се събраха и прегледаха стъпките, които ще предприемем оттук нататък. Сега се грижим за себе си“, каза Чавушоглу пред медиите.Турският президент Реджеп Тайип Ердоган по-рано заяви, че страната е платила 1,4 милиарда долара за самолетите.

През април 2021 г. САЩ изключиха Турция от Програмата за F-35, след като Анкара закупи руските системи за противовъздушна отбрана С-400. Вашингтон анулира съвместния меморандум за изтребителите F-35 с Анкара, като същевременно подписа документа със седем други партньори по проекта – Обединеното кралство, Италия, Холандия, Австралия, Дания, Канада и Норвегия.

Ердоган каза по-късно същата година, че Турция е получила предложение от САЩ да закупи самолети F-16, едно поколение по-стари от F-35.

Конгресът на САЩ обсъжда дали да включи ограничения върху продажбата на самолети в годишния си законопроект за разходите за отбрана за фискалната 2023 г., докато Държавният департамент на САЩ се опитва да убеди законодателите, че сделката е съобразена с интересите на Вашингтон.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.