Разследвания и новини без цензура

събота, 25 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

АП уволни журналиста, съобщил, че Русия е изстреляла ракета срещу Полша

Агенция „Асошиейтед прес“ (АП) е уволнила журналиста, автор на статията, че Русия е отговорна за изстрелването на ракета срещу Полша, която уби двама души миналата седмица.

Договорът на Джеймс ЛаПорта е прекратен в понеделник, съобщи Daily Beast. ЛаПорта съобщи, че „висш служител на американското разузнаване“ е казал, че Русия е изстреляла ракети срещу Полша, страна-член на НАТО, убивайки двама души.

Представители на Полша, САЩ и НАТО опровергаха тази информация в последствие, като съобщиха, че ракетата е била изстреляна от украинската система за противовъздушна отбрана, а не от Русия. Полският президент Анджей Дуда каза в сряда, че има доказателства, които предполагат, че Полша не е била цел, а попаднала в кръстосания огън на „ракета за противовъздушна отбрана“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че „ракетата е изстреляна от Украйна, но виновна е Русия“. ُЕксперти идентифицираха падналата ракета като 5В55 за системата за противовъздушна отбрана С-300.

АП уволни журналиста съобщил че Русия е изстреляла ракета срещу Полша
Отломки от ракетата 5В55 за системата за противовъздушна отбрана С 300 Снимка Телеграм

АП оттегли погрешното твърдение и публикува корекция, че „ракетите са руско производство и най-вероятно са изстреляни от Украйна в защита срещу руска атака“. АП казва, че „рутинно търси и изисква повече от един източник, когато източникът е анонимен“, което в случая не е направено.

Daily Beast са поискали коментар относно уволнението на ЛаПорта. Говорител на АП е отговорил: „Строгите редакционни стандарти и практики на „Асошиейтед Прес“ са критични за мисията на АП като независима новинарска организация. За да гарантираме, че информацията ни е точна, честна и основана на факти, ние спазваме и прилагаме тези стандарти, включително относно използването на анонимни източници.“

Преди информацията на АП да бъде опровергана, световните лидери изразиха опасения, че инцидентът може да въвлече НАТО в конфликта Русия-Украйна. Полският премиер Матеуш Моравецки свика спешна среща на Комисията по въпросите на националната сигурност и отбраната, за да координира политиката за национална сигурност на Полша.

Редица държави от Източна и Централна Европа осъдиха предполагаемата провокация на Русия, като латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс я нарече „престъпление“. Пабрикс предложи член 4 от договора за НАТО да бъде активиран и да започнат консултации между членовете на алианса. Чешкият парламент гласува предложение, описващо правителството на Путин като „терористично“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.