Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

АП уволни журналиста, съобщил, че Русия е изстреляла ракета срещу Полша

Агенция „Асошиейтед прес“ (АП) е уволнила журналиста, автор на статията, че Русия е отговорна за изстрелването на ракета срещу Полша, която уби двама души миналата седмица.

Договорът на Джеймс ЛаПорта е прекратен в понеделник, съобщи Daily Beast. ЛаПорта съобщи, че „висш служител на американското разузнаване“ е казал, че Русия е изстреляла ракети срещу Полша, страна-член на НАТО, убивайки двама души.

Представители на Полша, САЩ и НАТО опровергаха тази информация в последствие, като съобщиха, че ракетата е била изстреляна от украинската система за противовъздушна отбрана, а не от Русия. Полският президент Анджей Дуда каза в сряда, че има доказателства, които предполагат, че Полша не е била цел, а попаднала в кръстосания огън на „ракета за противовъздушна отбрана“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че „ракетата е изстреляна от Украйна, но виновна е Русия“. ُЕксперти идентифицираха падналата ракета като 5В55 за системата за противовъздушна отбрана С-300.

АП уволни журналиста, съобщил, че Русия е изстреляла ракета срещу Полша
Отломки от ракетата 5В55 за системата за противовъздушна отбрана С-300. Снимка: Телеграм

АП оттегли погрешното твърдение и публикува корекция, че „ракетите са руско производство и най-вероятно са изстреляни от Украйна в защита срещу руска атака“. АП казва, че „рутинно търси и изисква повече от един източник, когато източникът е анонимен“, което в случая не е направено.

Daily Beast са поискали коментар относно уволнението на ЛаПорта. Говорител на АП е отговорил: „Строгите редакционни стандарти и практики на „Асошиейтед Прес“ са критични за мисията на АП като независима новинарска организация. За да гарантираме, че информацията ни е точна, честна и основана на факти, ние спазваме и прилагаме тези стандарти, включително относно използването на анонимни източници.“

Преди информацията на АП да бъде опровергана, световните лидери изразиха опасения, че инцидентът може да въвлече НАТО в конфликта Русия-Украйна. Полският премиер Матеуш Моравецки свика спешна среща на Комисията по въпросите на националната сигурност и отбраната, за да координира политиката за национална сигурност на Полша.

Редица държави от Източна и Централна Европа осъдиха предполагаемата провокация на Русия, като латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс я нарече „престъпление“. Пабрикс предложи член 4 от договора за НАТО да бъде активиран и да започнат консултации между членовете на алианса. Чешкият парламент гласува предложение, описващо правителството на Путин като „терористично“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.