Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Apple се отказва от проекта за електрически автомобили

Американският технологичен гигант Apple се отказа от десетилетните си усилия да произведе електрически автомобили, съобщи Bloomberg.

Решението е изненада за близо 2000 служители, работещи по проекта, и е било обявено от главния оперативен директор Джеф Уилямс и Кевин Линч, вицепрезидент, отговарящ за проекта. Много от тях ще бъдат преместени в подразделението за изкуствен интелект на компанията.

Apple и главният изпълнителен директор Тим Кук никога не признаха публично проекта за електически автомобил, вместо това го нарекоха работа по „автономни системи“. Това го превърна в източник на интензивни спекулации в автомобилната и технологичната индустрия.

Откакто Apple започна да отделя ресурси за концепцията през 2014 г., плановете за изграждане на електрическо полуавтономно превозно средство многократно се изместваха и опитите за пускане на продукт на пазара се сблъскаха с множество неуспехи. Apple съкрати десетки служители, свързани с проекта, при преструктуриране през 2016 г. По-рано тази година Bloomberg съобщи, че очакваната дата на пускане на автомобила на технологичната компания е била отложена поне до 2028 г.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, чиято компания произвежда електрически автомобили, отговори на решението на Apple да се откаже от проекта, като публикува два емотикона – на поздрав и цигара – в социалната си мрежа X/Twitter.

Още по темата: „Мерцедес“ се отказа от плановете си да продава само електрически автомобили до 2030 г. 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.