Разследвания и новини без цензура

сряда, 21 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Арестът на тримата българи във Великобритания е по сигнал на Христо Грозев, че го шпионират

По сигнал, подаден от Христо Грозев, са били арестувани тримата българи в Лондон, съобщи БТВ. Те са разследвани от британските власти за шпионаж в полза на Русия, твърди BBC.

Сигналът за това, че го шпионират, е подаден от Грозев в началото на 2023 година. Подадената информация обхваща поне 14 години, защото и тримата се подвизават на Острова още от 2009 г. насам, се твърди в сигнала на Грозев.

Според сигнала те са поръчвали на хора в България да наблюдават дейността на разследващия журналист, както и кога напуска страната – кога каца и кога излита, твърди бТВ.

Русия обяви Христо Грозев от „Белингкат“ за федерално издирване и за чуждестранен агент, а според президента Румен Радев „България е направила всичко възможно, за да защити Христо Грозев“.

Преди дни „Файненшъл таймс“ публикува статия за Грозев, в която написа, че той винаги гледа през рамо, а котка му помага да усети евентуален агент. Българинът бе част от екипа, получил тази година награда „Оскар“ за документалния филм „Навални“ – за опита за убийство на руския опозиционер.

Според BBC и тримата задържани наши сънародници работят за руските секретни части.

45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова са били арестувани още на 8 февруари и оттогава са в затвора. Те са били наблюдавани няколко месеца преди задържането. Тримата живеели от години в Обединеното кралство, като има данни, че са сменили няколко работни места, както и адреси на местоживеене. Имали и фалшиви документи за самоличност.

За Орлин Русев има информация, че е правел бизнес сделки в Русия. Той се премества във Великобритания през 2009 г. и три години работи в сферата на финансовите услуги.

Според предоставените от него данни в LinkedIn на по-късен етап е притежавал бизнес, занимаващ се с разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали.

Русев също заявява, че някога е бил съветник в Българското министерство на енергетиката.

Другите двама подсъдими – Бисер и Катрин, били двойка, твърдят техни съседи в Хароу, цитирани от Би Би Си. Джамбазов е бил шофьор в болници, а Иванова описва себе си в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес. Двамата създали и специална българска социална група за подпомагане на българи, пребиваващи във Великобритания, с безплатни курсове по английски език. Последната публикация е от 2020 година, информира БНТ.

Според български държавни документи онлайн те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори на граждани, живеещи в чужбина. Посланикът ни Марин Райков обаче уточни, че те са били излъчени от българската общност, а не от властите.

Тримата българи трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Срещу тях обаче не е повдигнато обвинение за шпионаж, а за фалшифициране на документи. Междувременно Софийската градска прокуратура съобщи, че с ДАНС разследват от март тримата българи. Не се съобщава дали Грозев е подал сигнала и до българските институции или това е направено от Великобритания. Посланикът ни в Лондон отрече Великобритания да е информирала посолството за ареста на тримата българи.

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.