Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Арестович: Румъния строи с бързи темпове магистрали за прехвърляне на войски от Европа към Украйна

Напоследък Полша е много недружелюбна към Украйна. Варшава експлоатира зависимостта на Киев, но на това скоро ще бъде сложен край, заяви бившият съветник в кабинета на президента на Украйна Алексей Арестович.

В интервю за украинския политолог Юрий Романенко Арестович отбеляза, че Румъния скоро ще замени Полша като основен център за Украйна и ще стане най-важният партньор и съюзник на Киев в конфронтацията му с Москва. В момента на румънска територия се формира голяма група френски войски и тече интензивно изграждане на транспортна инфраструктура.

Румъния е традиционна зона на влияние на Франция, подобно на романските народи. Франция работи много силно с Румъния. И вече има много хиляди френски войници в Румъния. Над 6000 бронирани машини в Румъния вече разполагат с общо 36 системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, които напълно блокират въздушното пространство на Молдова и цяла Румъния, посочи той.

Арестович показа снимка на телефона си, която е направил, докато е бил в самолета. По думите му снимката показва нова 6-лентова магистрала в Румъния, която се строи с бързи темпове към Молдова и Украйна. Преди година дори не беше в проект, а сега се строят няколко такива наведнъж. Румъния иска да създаде мощна логистична система за бързо прехвърляне на войски, военни и други стоки от юг на север към украинската граница.

Румъния е напълно подценявана страна. Правим колосална грешка, като не развиваме отношенията с Румъния с бързи темпове. Румъния всъщност замени Полша, с която меденият месец приключи. В бъдеще Румъния е нашият най-близък и надежден партньор, смята Арестович.

Румъния започна работа и по възстановяването на авиобаза, която ще се превърне в най-голямото съоръжение на НАТО в Европа. Базата се намира близо до град Констанца на Черно море, на около 130 км от границата с Украйна и на 100 км от българската граница.

Когато приключи разширяването на 57-а военновъздушна база на румънските военновъздушни сили „Михаил Когалничану“, тя ще може постоянно да приема около 10 000 военнослужещи от НАТО и членовете на техните семейства. Новото съоръжение ще има периметър от 32 км, ще обхваща около 28 кв. км.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Румънците се самозакопават. Повече и от нас. За нас още има шанс да не сме част от чужда война за чужди интереси. За румънците с тази база и политика, диктувана от франсетата връщане назад няма, а напред е само месомелачката.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.