Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Арестович: Всички българи, дори и проруската опозиция разбраха, че винаги е изгодно да се печели от война

Бившият съветник на Зеленски Олексий Арестович призова да се разследват оръжейните сделки на България и Украйна, намеквайки за корупция. Той заяви, че „всички българи разбраха, дори и проруската опозиция, че винаги е изгодно да се печели от война“.

Олексий Арестович повдигна темата за оръжейните доствки от България за Украйна в интервю за YouTube канала на Юлия Латинина. Той не уточни за коя проруска опозиция става въпрос, но от думите му стана ясно, че говори за първите доставки след избухването на конфликта през февруари 2022 г. Тогава министърът на икономиката Корнелия Нинова беше опозиция на изпращането на оръжия на Украйна и твърдеше, че министерството на икономиката не е разрешавало такъв износ.

Разследване на Обективно.Бг обаче показа как работеше тогава схемата през износ за трети държави, а Корнелия Нинова не отговори на изпратените й въпроси за оръжията в разследването и искането за проверка на кого са продадени.

Олексей Арестович заяви, че България доставя на Украйна снаряди 122 и 152 калибър. „Те имат заводи, които са произвеждали съветски боеприпаси. С купуването на българските снаряди през цялото време са се занимавали не германци и не чехи, и не българи, а украинци – украинското министерство на отбраната“, каза бившият съветник на Зеленски.

„Нещо не им се получаваше, някак не можеха да се договорят. Но вероятно някъде някак са се разбрали. България като цяло е мощен производител на снаряди и на някои други крайно необходими военни нещица. Но има нюанс – там има доста силна проруска опозиция, но независимо от това всички българи разбраха, дори и проруската опозиция, че винаги е изгодно да се печели от война“, заяви политикът.

„Не можаха да измислят как правилно да спечелят и се опасявам, че основните проблеми бяха от наша страна. Но, слава Богу, че видимо някак плащането се е случило и те някак са тръгнали“, каза укринецът. „Всички разследващи журналисти, които обичат да тичат и да снимат от храстите, силно и настоятелно съветвам да се заемат с темата за българските снаряди и министерство на отбраната на Украйна – ще откриете много нови интересни неща“, призова Арестович.

Източник:Гласове
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.