Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Арестуваха зам.-генералния директор на „Роскосмос“

Олег Фролов, зам.-генерален директор на „Роскосмос“, е обвинен в измама в особено големи размери, съобщиха от пресслужбата на Следствения комитет на Русия. Според следователите  той заедно с двама съучастници е участвал в кражба на бюджетни средства на стойност над 400 милиона рубли.

„Разследва се наказателно дело срещу заместник-генералния директор на държавната корпорация за космическа дейност „Роскосмос“ Олег Фролов, индивидуален предприемач, както и представител на търговска организация. На всеки от тримата подсъдими е повдигнато обвинение за извършване на престъпление по ч. 4 на чл. 159 от Наказателния кодекс на Руската федерация (измама в особено големи размери)“, съобщиха от Следствения комитет.

Според разследващите Фролов, използвайки служебното си положение, заедно с двама съучастници са откраднали бюджетни средства, отпуснати по договор за закупуване на оборудване. Откраднатата сума е най-малко 435 милиона рубли. Съдът е наложил задържане под стража на тримата.

За какво е отговарял Олег Фролов

Олег Фролов е назначен за заместник-генерален директор на „Роскосмос“ през юни 2018 г. Според РИА Новости той е отговарял за изпълнението на държавната програма за въоръжаване.

От 2012 до 2013 г. Фролов е първи заместник-ръководител на Федералната космическа агенция. През 2015 г. е включен в борда на Военно-промишлената комисия.

Освен него в ареста е и генералният директор на най-голямото руско предприятие за космическа индустрия „Геофизика-Космос“ Евгений Фомичев. Той е задържан в Москва по наказателно дело за измама в особено големи размери. Повдигнато му е обвинение, съобщава ТАСС.

„В рамките на оперативно-издирвателните дейности служителите на реда задържаха и разпитаха Евгений Генадиевич Фомичев, който е генерален директор на АО „НПП Геофизика-Космос“. Повдигнато му е обвинение за извършване на престъпление по ч. 4 на чл. 159 от Наказателния кодекс на Руската федерация (измама в особено големи размери)“, се казва в съобщението.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.