Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Арестуваната за убийството на руския блогър разказа кой я е пратил с бомбата

Основната заподозряна за убийството на руския военен блогър Владлен Татарски, Даря Трепова, е признала подробности за участието си в бомбения атентат, съобщи новинарският канал „Фонтанка“. Вчера МВР на Русия публикува видео с Трепова, в което тя признава, че е занесла и е предала на Татарски като подарък статуетката с взривното устройство, което го уби в кафене в Санкт Петербург.

Военният блогър загина на място, а 40 души бяха ранени при атентата. Трепова беше оставена за постоянно в ареста.

Според медията Трепова е твърдяла пред разследващите, че се е сприятелила с активист онлайн и й е била предложена възможност за редакционна позиция в Киев в неназован медиен канал. Въпреки това, преди да може да бъде наета, й е казано, че „трябва да премине стаж, за да докаже, че знае как да се справи с руската пропаганда“.

Първата й задача е била да отиде в книжарницата „Листва“ в Санкт Петербург и да завърже приятелство с Татарски, който провежда събитие там. След това й е казано чрез съобщение в Телеграм, че трябва да пътува до Москва. Таксиметров шофьор в руската столица, който вероятно не е знаел какво прави, след това дал на Трепова пакет, който съдържал златната фигура.

След като получила пакета, Трепова е инструктирана да се върне в Санкт Петербург, за да се срещне с Татарски в кафето, където провежда друго събитие за своите последователи. Било й е казано да даде статуетката на Татарски като подарък и „да измисли нещо за героите на ЧВК „Вагнер“, съобщава „Фонтанка“.

„Тогава ще действаме“, е инструкцията, получена от Треповка. Нейните ръководители са й резервирали полет до Узбекистан, откъдето са й обещали да бъде транспортирана до Киев. Трепова е съобщавала за всяко свое движение на контакта си, изпращайки съобщения като „Пристигам в кафенето“, „На път съм да дам статуята на Татарски“ и „Предадох я“. Видео, публикувано в Twitter, показва момента, в който жената предава статуетката на блогъра, а той я кани да седне до него на сцената. „Срамувам се“, му отговаря Треповка, докато се усмихва и сяда близо до него.

Заподозряната е настоявала, че не е знаела, че статуетката съдържа бомба и многократно е твърдяла, че е била подведена. „Фонтанка“ твърди, че тези аргументи изглеждат правдоподобни, тъй като Трепова не е напуснала кафето, след като е предала статуетката, и не се е поколебала да седне до нея, когато Татарски я е поканил да се присъедини към него на сцената малко преди тя да се взриви.

Eкспертите проучват мястото на взрива, за да потвърдят, че бомбата е била активирана чрез SIM карта, което би позволило да се взриви от всяка точка на света.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.