Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Арестуваната за убийството на руския блогър разказа кой я е пратил с бомбата

Основната заподозряна за убийството на руския военен блогър Владлен Татарски, Даря Трепова, е признала подробности за участието си в бомбения атентат, съобщи новинарският канал „Фонтанка“. Вчера МВР на Русия публикува видео с Трепова, в което тя признава, че е занесла и е предала на Татарски като подарък статуетката с взривното устройство, което го уби в кафене в Санкт Петербург.

Военният блогър загина на място, а 40 души бяха ранени при атентата. Трепова беше оставена за постоянно в ареста.

Според медията Трепова е твърдяла пред разследващите, че се е сприятелила с активист онлайн и й е била предложена възможност за редакционна позиция в Киев в неназован медиен канал. Въпреки това, преди да може да бъде наета, й е казано, че „трябва да премине стаж, за да докаже, че знае как да се справи с руската пропаганда“.

Първата й задача е била да отиде в книжарницата „Листва“ в Санкт Петербург и да завърже приятелство с Татарски, който провежда събитие там. След това й е казано чрез съобщение в Телеграм, че трябва да пътува до Москва. Таксиметров шофьор в руската столица, който вероятно не е знаел какво прави, след това дал на Трепова пакет, който съдържал златната фигура.

След като получила пакета, Трепова е инструктирана да се върне в Санкт Петербург, за да се срещне с Татарски в кафето, където провежда друго събитие за своите последователи. Било й е казано да даде статуетката на Татарски като подарък и „да измисли нещо за героите на ЧВК „Вагнер“, съобщава „Фонтанка“.

„Тогава ще действаме“, е инструкцията, получена от Треповка. Нейните ръководители са й резервирали полет до Узбекистан, откъдето са й обещали да бъде транспортирана до Киев. Трепова е съобщавала за всяко свое движение на контакта си, изпращайки съобщения като „Пристигам в кафенето“, „На път съм да дам статуята на Татарски“ и „Предадох я“. Видео, публикувано в Twitter, показва момента, в който жената предава статуетката на блогъра, а той я кани да седне до него на сцената. „Срамувам се“, му отговаря Треповка, докато се усмихва и сяда близо до него.

Заподозряната е настоявала, че не е знаела, че статуетката съдържа бомба и многократно е твърдяла, че е била подведена. „Фонтанка“ твърди, че тези аргументи изглеждат правдоподобни, тъй като Трепова не е напуснала кафето, след като е предала статуетката, и не се е поколебала да седне до нея, когато Татарски я е поканил да се присъедини към него на сцената малко преди тя да се взриви.

Eкспертите проучват мястото на взрива, за да потвърдят, че бомбата е била активирана чрез SIM карта, което би позволило да се взриви от всяка точка на света.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.