Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Архимандрит Васиан: Опитват се да преориентират православна България в друга посока, но българският народ не приема това

„Връзката между българската и руската църкви е хилядолетна, в момента се опитват да пренапишат историята, да преориентират православна България в друга посока, но българският народ не приема това“, каза архимандрит Васиан пред „Росиия 24“, цитиран от „Труд“.

Руският архимандрит и още двама служители на Руската църква в София бяха експулсирани от ДАНС като заплаха за националната сигурност. По думите на финансовия министър Асен Василев, това е станало след сигнал на партньорски служби. Той не уточни кои, но посочи, че Северна Македония е казала на България, че архимадрит Васиан „вербува македонски граждани от България“. Руският свещеник отрече да са му представени доказателства за това от българските власти при изгонването му.

„Зарадва ме активната, искрена подкрепа, емпатията от страна на българските православни християни, както и тяхното удивление и възмущение по повод на неоснователните и беззаконни действия на българските власти“, посочи архимандрит Васиан.

„Нищо не предвещаваше такива драматични събития, невероятно развитие на ситуацията – сутринта (21 септември, б.р) имахме литургия за празника Рождество Богородично, молихме се с енориашите, извършихме причастие. След службата ни се обадиха по телефона и ни поканиха в миграционната служба. Нямаше обяснение за причините, но до толкова, до колкото ние сме граждани на друга държава, отидохме в миграционната служба. Там на практика ни арестуваха. Беше ни повдигнато обвинение по някакъв член, не помня какъв“, разказа екстрадираният свещеник, който вече е в Москва. „Попитахме защо с мен са арестувани и секретарят протоерей Евгений, както и сътрудникът на подворието – гражданин на Беларус. На всички поотделно повдигнаха едно и също обвинение, а когато попитахме в какво точно ни обвиняват, какви са фактите, какви са доказателствата, не ни бе казано нищо. Арестът ни беше без обвинения. Съобщихме веднага на посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова, консулът пристигна, но и на него категорично отказаха да обяснят какви са обвиненията към нас“, обясни още архимандрит Васиан.

Той разказа, че заедно с останалите двама свещеници са били „откарани със специален автобус за затворници“. „Преди това дори ни беше казано, че може да ни откарат в бежански лагер или ние веднага да напуснем България. Разбира се, ние се съгласихме веднага да напуснем страната. Дори казах, че съм готов да си взема нещата и да си тръгна до вечерта. Но ми беше отказано свободно придвижване и през цялото време, докато си вземем личните вещи ни съпровождаше полицай, а ние, тримата, живеем в различни точки на българската столица София“, обясни Васиан. Той посочи, че придвижването в София в четвъртък е било трудно заради протести.“Нямаше храна, хората бяха гладни, грубо и унизително ни изгониха от България“.

Не разрешиха на енориашите да се доближат до нас, защото ние бяхме арестувани. Полицаят, който дойде с мен в апартамента, ме наблюдаваше как си събирам личните вещи в куфара. Когато си взех паспорта, той ми го поиска и паспортът ми бе върнат едва на границата“, разказа още архимандрит Васиан. „Никога не съм си мислил, че Православна България, която е освободена от руските войски преди почти 150 години, така унизително, оскърбително може да изгони руски свещеници без обяснение за каквато и да е наша вина. Ще отбележа, че преди почти 150 години, именно с помощта на Руската православна църква стана възможен освободителния поход на Балканите, Освобождението на православните славяни от османското иго“, подчерта архимандритът.

Той обясни, че е заключил Руската църква и е предал ключовете: „Не ми беше дадена възможност да взема решение за продължаване работата на храма и аз трябваше да затворя „Св. Николай“ и да предам ключовете“.

„В храма идваха много българи, много руснаци, идваха много националности, беларуси, в последно време и украинци, които бяха принудени да напуснат Украйна. С тях имахме много доброжелателни, близки отношения, никакви спорове, особено по острата проблематика в момента с Украйна. Нашият храм не създаваше никакви проблеми. Така и не можах да разбера защо са ме арестували, но съдейки по публикациите в медиите, то нас се опитват да ни обвинят за позицията ни по въпроса с разкола в Украйна, че така наречените архиереи на Православната църква в Украйна не са архиереи, а самозванци, които нямат апостолска приемственост. Това е опасно, защото световното Православие може да се превърне в секта, където трудно ще може да се определи къде е истината, къде е доброто и къде злото“, заяви архимандрит Васиан.

Източник:Труд
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.