Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 28 септември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Арктурус“- нов вариант на Ковид с нови симптоми, увеличи болните 13 пъти за месец в Индия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че наблюдава внимателно новия подвариант „Арктурус“ (Arcturus) на Ковид, който увеличи болните в Индия 13 пъти през март.

Той е подвариант на Omicron XBB.1.16, открит за първи път в края на януари, и е рекомбинант на други две мутации на вируса. СЗО съобщи, че подвариантът има една допълнителна мутация в шиповия протеин.

Лабораторните изследвания показват, че Arcturus има повишена инфекциозност, както и потенциално повишена патогенност.

Съобщава се, че симптомите на XBB.1.16 са същите като предишните варианти, които включват треска, задух и кашлица, но има и нови симптоми. Много от заразените развиват конюнктивит и съобщават за лепкава течност в очите.

Проучване на Университета в Токио показа, че Arcturus е почти 1,2 пъти по-преносим от XBB.1.5, известен също като Kraken, най-заразният подвариант досега. Но не се смята, че подвариантът е по-сериозен от XBB.1.5.

Името на подварианта, Arcturus, беше направено популярно от д-р Випин Вашища, бивш ръководител на Индийската академия по педиатрия. Той го използва като хаштаг в туит на 17 март, предупреждаващ за нови случаи на Ковид-19, според телевизия New Delhi.

Подвариантът стои зад тринадесеткратно увеличение на случаите в Индия през март. Ръстът на случаите накара страната да проведе пробни учения, за да провери дали болниците са готови да се справят с нарастващия брой случаи, съобщи Strait Times.

В сряда имаше 40 215 активни случая на Ковид-19 – увеличение с 3 122 само за един ден, показва статистиката на Министерството на здравеопазването и семейните грижи на Индия.

Два индийски щата също въведоха отново задължителното носене на маски на обществени места, тъй като случаите на Ковид-19 в страната достигнаха най-високия си седмичен брой от седем месеца, съобщи The Telegraph.

В северния щат Хариана маските за лице вече са задължителни на обществени места и в училища.

Маските са задължителни и за бременни жени, възрастни хора и хора с хронични заболявания в южния щат Керала, популярна туристическа дестинация.

Това е първият път, когато мандатите за маски се прилагат в Индия от март 2022 г. и предизвикаха безпокойство в страната.

Лекарите в Индия призовават гражданите да запазят спокойствие. Въпреки че новият подвариант изглежда по-заразен, те казват, че досега не е имало увеличение на смъртните случаи.

Някои случаи на Arcturus са докладвани сред бебета, съобщи The Telegraph.

„Трябва да останем нащрек, но няма място за безпокойство“, каза индийският здравен министър Мансух Мандавия.

„В момента подвариантът на Омикрон, който циркулира в страната, не е довел до увеличаване на процента на хоспитализация“, добави той.

Подвариантът, който според съобщенията е един от повече от 600 подварианта на Omicron, беше открит за първи път през януари. Открит е в повече от 20 страни, включително Сингапур, САЩ, Великобритания и Австралия.

През последната седмица на март в Сингапур бяха регистрирани 28 410 случая на Ковид-19. Това е почти двойно повече от цифрата от предходната седмица от 14 467. Не е известно колко от тези случаи се дължат на новия подвариант.

Министерството на здравеопазването на Сингапур съобщи, че настоящата вълна от заразяване с Ковид-19 се дължи на рекомбинация от подварианти на XBB, включително XBB.1.5, XBB.1.9 и XBB.1.16.

Той обаче добави, че в момента няма доказателства за повишена тежест в случаите.

На пресконференция на 29 март техническият ръководител на СЗО за Ковид-19 Мария Ван Керхов съобщи: Arcturus е в обращение от няколко месеца. Не сме забелязали промяна в тежестта при индивиди или популации, но затова имаме системи за мониторинг.

Вариантът има висока инфекциозност и патогенност, отбеляза д-р Ван Керхов.

Въпреки че Arcturus е открит в други страни, повечето случаи са от Индия, където е изпреварил други варианти, добави тя.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.