Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Аржентина премахва централната си банка

Новоизбраният президент на Аржентина Хавиер Милей потвърди, че ще спази обещанието си да затвори централната банка на страната. Изявлението е публикувано от офиса му в X/Twitter. „Затварянето на централната банка не подлежи на преговори“, се казва в изявлението.

Затварянето беше знаковото предизборно обещание на Милей заедно с „шокова терапия“ за финансите на Аржентина, която включва доларизиране на икономиката, приватизация на държавни медии и други публични компании, включително енергийната фирма YPF.

Изявлението е  в отговор на това, което Милей нарече „фалшиви слухове“, че се е отказал от плановете си и че избира по-умерен кабинет от очакваното.

Милей, който ще встъпи в длъжност на 10 декември, прогнозира, че ще му отнеме „между 18 и 24 месеца“, за да намали инфлацията, която наближава 150%.

Някои икономисти изразиха опасения, че „шоковата терапия на Милей поставя Аржентина на пътя на дълбока несигурност“. Експертите предполагат, че доларизирането на икономиката на стойност 622 милиарда долара в момент на изчерпани международни резерви може да потопи южноамериканската нация в друг период на хиперинфлация.

Новият президент също се закани да затвори редица министерства, като това на образованието, енергетиката, труда, здравеопазването, транспорта.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.