Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Асен Василев: Американски митничари са на Капитан Андреево и в Бургас

„Имаме вече митничари от САЩ на Капитан Андреево и в Бургас. Очакваме и митничари от Англия на „Капитан Андреево“. Това заяви финансовият министър в оставка Асен Василев. Той не уточни какво правят чуждите митничари на нашите митници, но защити работата на директора на агенцията Петя Банкова.

По-рано днес ДАНС и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) проведеха акция и извършха обиски в дома и офиса на Банкова и заместника й Людмил Маринов. Василев съобщи, че премиерът Николай Денков не е бил информиран от председателя на ДАНС за акцията. Тя е била „по неотложност“. Затова и прокуратурата няма информация за действията на ДАНС и КОНПИ.

„Трябва да изчакаме да видим какви доказателства ДАНС и КОНПИ ще извадят. Ако има какъвто и да е проблем с корупция или нещо такова, разбира се, ще вземем съответните мерки. Това, което излезе като информация, неофициално, е, че,  когато са влезли, са иззели от нейното бюро разработки за пресичане на допълнителни канали. Тя има пълна свобода да си определя екипите. Това, което съм изискал, е да се координира с нашите международни партньори, за да защитим нашата граница по най-добрия начин, да може да се събират приходите и да се пресекат каналите“, заяви Асен Василев.

„Аз съм първата жертва на новото КОНПИ, но няма да се предам“, коментира пред журналисти директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова по повод акцията на ДАНС и Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ). Тя, както и заместникът й са бивши служители на ДАНС. По думите й, е имала „професионална неприязън с шефа на агенцията“ и подозира, че именно той стои зад операцията срещу нея.

Още новини: Добрев: Асен Василев назначи сестрата на журналист в КЕВР без конкурс и я настаниха в безплатно жилище 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.