Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Асен Василев подготвя вдигане на данъци и осигуровки

Голямо увеличение на данъците и осигуровките върху гражданските договори от 2024 г. предлага финансовият министър Асен Василев. Увеличението е заложено в два закона – за данъците върху доходите на физическите лица и в Кодекса за социално осигуряване.

Изменения в данъчното законодателство може да отнемат правото за намаляване на годишната данъчна основа с 25% за признати разходи за дейността по граждански договори. В същото време хората биха внасяли с до 5% повече за осигуровки.

Работодатели и синдикати не одобряват предложението. “Напротив, създава се възможност нa правоприлагащите органи на НАП да тълкуват всяко едно правоотношение по свой начин, тук се ограничават според нас възможностите на отношенията между служител и работодател, които касаят изцяло граждански правоотношения, а не трудови”, каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ, пред БНТ.

“Има две основни тези, които противоречат на здравия разум. Ако аз съм на граждански договор и извършвам разход за това, че си извършвам разходи със собствени сили и средства. И не ми се признава този разход, инстинктивно аз ще премина към друга форма или друг договор или ще трябва да регистрирам фирма”, посочи Атанас Кацарчев, главен икономист в КТ “Подкрепа”, цитиран от novini.bg. Водещ мотив зад законопроекта е да се разкрият трудови правоотношения, прикрити с граждански договори, но не става ясно какви биха били приходите, ако изменението стане факт.

“Не може да променяш данъци, без поне в мотивите или оценката на въздействието да напишеш колко приходи очакваш. Приходите миналата година от подоходно облагане извън трудови правоотношения са извън 500 млн., но пък тук МФ отчита и свободни професии, и творчески, и т. н., а засегнати са по-малко конкретно гражданските, така е под половината от тези 500 млн.”, коментира Петър Ганев, старши изследовател в ИПИ.

Предприемачите искат предвидима данъчна политика – обратното може да доведе до отлив на инвестиции и забавяне в икономическия растеж, какъвто вече се наблюдава в ИТ сектора, където гражданските договори са нещо обичайно.

“Много хора започват да работят на граждански договори, тъй като това е една от най-лесните първоначални начини да бъдат сами предприемачи, самонаети и да си плащат данъците. Но това да не се признава съответно направените разходи да се приспадат съответно и да се надуват и завишат осигуровки, които са форма на застраховка, е чисто и просто увеличаване на техните данъци”, каза Пламен Цеков, предприемач, член на Българската предприемаческа асоциация.

Действащото трудово законодателство не предвижда гъвкавост относно работното време и взаимоотношенията между бизнеса и служителите, посочват работодателите.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.