Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Асен Василев: Най-горещите места в Ада са запазени за тези, които проповядват неутралитет

„На президента Румен Радев трябва да му се припомнят думите на Данте Алигиери, че в период на морална криза най-горещите места в Aда са запазени за хората, които проповядват неутралитет“. Това коментира в студиото на Дарик радио финансовият министър Асен Василев.

Той направи този коментар по повод позицията на държавния глава за външната политика на България. Радев многократно обяви, че България трябва да пази неутралитет и да не бъде въвличана във войната в Украйна. Той също заяви на среща със Зеленски, че е против изпращането на оръжия на българската армия на Киев.

Тази позиция за неутралитет не се харесва на управляващите. Асен Василев посочи, че Радев има различна позиция от правителството за това каква трябва да е външната политика на страната и я нарече „позорна“.

По повод поисканата от Радев позиция на Конституционния съд заради решението на парламента да се прекрати концесията на Лукойл на нефтеното пристанище „Росенец“, Василев заяви, че държавният глава не защитава националния интерес. „Българският интерес е пристанището да е българско“, обясни министърът като посочи, че това не означава непременно да се стопанисва от държавата, но тя да присъства.

Бързането за прекратяване на коцесията обаче може да е свързано с планове за разширяване на военноморската база „Атия“, която се намира в съседство, коментират военни експерти.

Повод за такава хипотеза е внесеният в Конгреса на САЩ законопроект за постоянно военно присъствие в Черно море, въпреки че този закон противоречи на Конвенцията от Монтрьо. Тази конвенция касае държавите от Черноморския регион и не разрешава военни кораби на нечерноморски държави да престояват в Черно море повече от 21 дни. Военният министър Тодор Тагарев също обяви, че независимо от забраната от Монтрьо „трябва да осигурим постоянен достъп на нашите съюзници до Черно море“.

Още по темата: Конгресът на САЩ гласува закон за постоянно военно присъствие в Черно море

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.