Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 2 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Асен Василев: Не казахме на българите, но изнесохме през НАТО цялата военна продукция за Украйна

Бившият министър и настоящ депутат от ПП Асен Василев призна, че с Кирил Петков са скрили от българите, че страната ни е изнесла внушителни количества оръжия за Украйна през държави от НАТО.

„Сега ни попитаха, затова сега сме казали за Украйна. Получихме телефонно обаждане. Журналистите бяха разбрали какво се е случвало. Не сме изнасяли оръжия, както и Свиленски каза“. Това заяви в Панорама по БНТ съпредседателят на ПП Асен Василев в коментар за статията в „Ди Велт“, която описва как Василев и Петков са „спасили Украйна“ като са я снабдили с 1/3 от необходимото ѝ оръжие за войната и 40% от дизела.

Василев разказа какъв механизъм е използвало правителството на Кирил Петков, за да заобиколи решението на Парламента тогава, което допускаше изпращане само на хуманитарна помощ за Украйна.

„България позволи на военнопромишления комплекс да работи с партньорите в НАТО. Имаха програми за изкупуване на цялото оръжие от съветски модел в цяла Европа. Беше ни помогнато да изнасяме цялата си продукция. Не го казахме, защото в онзи момент беше опасно за България. Трябва да помогнем на Украйна и да защитим България. Това е ключово. Не сме тук, за да провеждаме интересите на САЩ или Русия, а да защитим българския интерес“, посочи Асен Василев от ПП.

ПП не търсят подкрепа с тези признания, посочи Асен Василев.

“Това е признание за България, не е за Асен Василев или ПП. Това е признание, че България е застанала с ясна позиция на страната на Украйна. Това е важно, защото има две визии за света в момента – големите държави и сферите на влияние като васали. Имаме друга визия – малките държави през международните институции да си отстояват правата”, обясни още Василев.

Той отрече да има връзка между „Продължаваме Промяната“ и платфомата Nexo. Въпреки това от криптобанката признаха, че са финансирали партията.

Източник:Гласове
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.