Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Асен Василев: Не казахме на българите, но изнесохме през НАТО цялата военна продукция за Украйна

Бившият министър и настоящ депутат от ПП Асен Василев призна, че с Кирил Петков са скрили от българите, че страната ни е изнесла внушителни количества оръжия за Украйна през държави от НАТО.

„Сега ни попитаха, затова сега сме казали за Украйна. Получихме телефонно обаждане. Журналистите бяха разбрали какво се е случвало. Не сме изнасяли оръжия, както и Свиленски каза“. Това заяви в Панорама по БНТ съпредседателят на ПП Асен Василев в коментар за статията в „Ди Велт“, която описва как Василев и Петков са „спасили Украйна“ като са я снабдили с 1/3 от необходимото ѝ оръжие за войната и 40% от дизела.

Василев разказа какъв механизъм е използвало правителството на Кирил Петков, за да заобиколи решението на Парламента тогава, което допускаше изпращане само на хуманитарна помощ за Украйна.

„България позволи на военнопромишления комплекс да работи с партньорите в НАТО. Имаха програми за изкупуване на цялото оръжие от съветски модел в цяла Европа. Беше ни помогнато да изнасяме цялата си продукция. Не го казахме, защото в онзи момент беше опасно за България. Трябва да помогнем на Украйна и да защитим България. Това е ключово. Не сме тук, за да провеждаме интересите на САЩ или Русия, а да защитим българския интерес“, посочи Асен Василев от ПП.

ПП не търсят подкрепа с тези признания, посочи Асен Василев.

“Това е признание за България, не е за Асен Василев или ПП. Това е признание, че България е застанала с ясна позиция на страната на Украйна. Това е важно, защото има две визии за света в момента – големите държави и сферите на влияние като васали. Имаме друга визия – малките държави през международните институции да си отстояват правата”, обясни още Василев.

Той отрече да има връзка между „Продължаваме Промяната“ и платфомата Nexo. Въпреки това от криптобанката признаха, че са финансирали партията.

Източник:Гласове
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.