Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Асен Василев рискува да фалира общините, за да пълни дупки в бюджета

Финансовият министър Асен Василев се опитва да запълни липсите в бюджета, като изисква пари от общините, които те нямат и това ще ги фалира. Това съобщи председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Изявлението му е придружено с документи:

„Държавата няма пари. Асен Василев в момента има сериозен проблем. Не може да събере парите, които е обещал. А не може, защото си заложи приходи, които не съществуват. Просто излъга. Излъга на хартия. Но реалността не е на хартия и сега изостава със събирането на ДДС, с приходите от митниците… И какво прави според вас? Ще ви кажа. Започва да изисква пари от общините, от вашите градове и села, които те нямат. И това ще ги фалира.

Ето ви първата схема.

В края на месец септември в Mинистерски съвет са привикани повечето кметове. Там им е дадено за подпис следното споразумение (вижте документ номер 1).

Асен Василев започва да фалира общините, за да пълни дупки в бюджета

Асен Василев започва да фалира общините, за да пълни дупки в бюджета

Става дума за проектите, които всяко населено място има да изпълнява – ремонт на ВиК, на улици, на училища, на болници и т. н. Проекти, които са одобрени от държавата и правят всеки град или село по-удобен и по-здравословен за живеене. Това са пари по така наречените „капиталови разходи“ – разходите за правенето на вашите водопроводи, улици, болници. Вижте в този документ чл. 1, ал.1, т.1 и т.2. Там са описани условията за трансфер на паричните средства от МРРБ към общините. Обърнете внимание на срока за изпълнение в чл 1, ал.1, т.1 до 30.10.23 г. Тоест за един месец трябва да се направи това, което заради липсата на пари от държавата, не е направено 9 месеца.

Още по-отвратителното е, че на кметовете, след като подписват този документ, от министерството не им го дават, а започват да им го пращат по пощата с две седмици закъснение!!! Тоест от един месец вашите кметове имат време само две седмици. Това е срок, който никой кмет в България не може да изпълни. Защо се прави това? Ами защото, ако не се изпълни, а то е невъзможно, парите няма да бъдат дадени от Асен Василев и ще му останат в бюджета. Напомням, че това са вашите пари за вашите улици и ВиК инфраструктура.
А това са приблизително 300 000 000 (триста милиона!!) лева.

Триста милиона за българските градове, които той няма да даде, както е по закон, а ще си ги остави да пълни дупки в бюджета заради собствената си безпомощност. А, да…. А вие ще си останете с разкопани, започнати и недовършени улици и канализация.

Но, както се казваше в една реклама – това не е всичко!

(Вижте документ номер 2).

Асен Василев започва да фалира общините, за да пълни дупки в бюджета

Това писмо-образец е изпратено до всички общини, получили „БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ“ от ПУДООС за реализиране на проекти като водопроводни и канализационни мрежи, рекултивиране на сметища и други.

Всички тези проекти са реализирани изцяло, разплатени на 100% и въведени в експлоатация в отминал период. Например още през 2019 г.

И сега в чл.83 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. е заложено всички тези общини, получили „безвъзмездна финансова помощ“ за отминал период, да възстановят данък по ЗДДС в срок до 30.09.2023 г. Опирайки се на това, Асен Василев изисква от общините с вече направени улици, канализации и така нататък да върнат на бюджета ДДС по тези вече НАПРАВЕНИ проекти.

Основен принцип в правото е, че всеки закон, какъвто и да е той, действа от тук нататък след приемането му, а не със задна дата! Тоест това искане е напълно противозаконно. Въпросът е: откъде кметовете ще намерят милиони за ДДС по вече направени проекти? Отговор – от никъде. Ако пък вземат заем, общините фалират. Защо се прави това? Защото финансовият „титан“ Асен Василев е сгафил с бюджета.

Това са само два от примерите, които ясно показват, че колкото по-рано си замине този финансов министър и това вредно правителство, толкова по-добре за държавата!“

Още по темата: Делян Добрев: Асен Василев ще е на остров с коктейли и прислуга, а България ще плаща 2,13 млрд. лв. на ЧЕЗ 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.