Разследвания и новини без цензура

сряда, 22 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Астероид удари Земята само часове след откритието (ВИДЕО)

Рано сутринта в понеделник ярка светкавица премина през небето над Западна Европа – астероид, открит само часове по-рано, навлезе в земната атмосфера.

Астероидът, наречен Sar2667, беше открит за първи път вечерта на 12 февруари от астронома Кристиан Сарнецки в Унгария. Пред Space.com той обясни, че е открил астероида по време на рутинно наблюдение на близки до Земята обекти с помощта на 2-футов телескоп.

След като обсерватории потвърдиха съществуването и траекторията му, Европейската космическа агенция излезе с изявление в неделя вечерта, заявявайки, че 1-метровият метеороид се очаква безопасно да навлезе в атмосферата над Северна Франция по-късно през нощта.

Малко преди 3 часа сутринта UT е засечена „много ярка светлина“, потвърждаваща, че малкият астероид, наречен 2023 CX1, е навлязъл в земната атмосфера, съобщи Международната организация за метеори. Той падна близо до Руан, столицата на френския регион Нормандия.

„Току-що го видях и беше великолепно“, написа очевидец в Туитър и публикува видео на астероида, падащ над Ламанша, край Франция: „Зелено като ярък изумруд, после ярко оранжево, наистина бързо. Абсолютно феноменална гледка.“

Американското метеоритно общество е получило 40 съобщения за огненото кълбо от Англия, Холандия, Белгия и Франция.

Това е седмият път, в който астероид беше открит, преди да удари планетата. Точно 10 години след метеор избухна над Челябинск, Русия, на 15 февруари 2013 г., предизвиквайки ударна вълна, която рани 1 човек и счупи прозорци в 200 жилищни блока. Според EarthSky астероидът е бил около 3 пъти по-голям от този в понеделник, с приблизителен размер от 600 фута и пътуващ със скорост от 20 мили в секунда, когато влезе в атмосферата.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.