Разследвания и новини без цензура

сряда, 24 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Астероид удари Земята само часове след откритието (ВИДЕО)

Рано сутринта в понеделник ярка светкавица премина през небето над Западна Европа – астероид, открит само часове по-рано, навлезе в земната атмосфера.

Астероидът, наречен Sar2667, беше открит за първи път вечерта на 12 февруари от астронома Кристиан Сарнецки в Унгария. Пред Space.com той обясни, че е открил астероида по време на рутинно наблюдение на близки до Земята обекти с помощта на 2-футов телескоп.

След като обсерватории потвърдиха съществуването и траекторията му, Европейската космическа агенция излезе с изявление в неделя вечерта, заявявайки, че 1-метровият метеороид се очаква безопасно да навлезе в атмосферата над Северна Франция по-късно през нощта.

Малко преди 3 часа сутринта UT е засечена „много ярка светлина“, потвърждаваща, че малкият астероид, наречен 2023 CX1, е навлязъл в земната атмосфера, съобщи Международната организация за метеори. Той падна близо до Руан, столицата на френския регион Нормандия.

„Току-що го видях и беше великолепно“, написа очевидец в Туитър и публикува видео на астероида, падащ над Ламанша, край Франция: „Зелено като ярък изумруд, после ярко оранжево, наистина бързо. Абсолютно феноменална гледка.“

Американското метеоритно общество е получило 40 съобщения за огненото кълбо от Англия, Холандия, Белгия и Франция.

Това е седмият път, в който астероид беше открит, преди да удари планетата. Точно 10 години след метеор избухна над Челябинск, Русия, на 15 февруари 2013 г., предизвиквайки ударна вълна, която рани 1 човек и счупи прозорци в 200 жилищни блока. Според EarthSky астероидът е бил около 3 пъти по-голям от този в понеделник, с приблизителен размер от 600 фута и пътуващ със скорост от 20 мили в секунда, когато влезе в атмосферата.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.