Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

AstraZeneca призна, че ваксината й може да причини потенциално фатален страничен ефект

Фармацевтичният гигант AstraZeneca за първи път призна, че нейната ваксина срещу Ковид-19 може да предизвика рядък страничен ефект, който може да доведе до образуване на кръвни съсиреци и смърт, сочат съдебни документи.

Срещу компанията е заведен колективен съдебен иск, в който се твърди, че ваксината й, която е разработена в сътрудничество с Оксфордския университет, може да доведе до смърт и сериозни наранявания.

Съдебната битка беше инициирана от Джейми Скот, баща на две деца, който е получил кръвен съсирек, довел до мозъчно увреждане, след като е бил ваксиниран през април 2021 г. в разгара на пандемията. Той иска обезщетение, като посочва, че ваксината на AstraZeneca е „дефектна“ и по-малко безопасна от очакваното, твърдение, което компанията отрича.

През май 2023 г. AstraZeneca заяви: „Не приемаме, че TTS [Тромбоза със синдром на тромбоцитопения] се причинява от ваксината на генерично ниво“, припомня британският вестник „Телеграф“.

TTS е състояние, при което човек има кръвни съсиреци, което може да намали притока на кръв, съчетано с нисък брой тромбоцити. Това може да предизвика трудности при кръвосъсирване. Симптомите на TTS включват силно главоболие и коремна болка.

Въпреки предишните си твърдения AstraZeneca заявява в съдебните документи, представени пред Върховния съд на Обединеното кралство през февруари, че „ваксината може в много редки случаи да причини TTS. Причинно-следственият механизъм не е известен.“

В същото време AstraZeneca настоява, че наличните данни показват, че лекарството има „приемлив профил на безопасност“ и че „регулаторите по света последователно заявяват, че ползите от ваксинацията надвишават рисковете от изключително редки потенциални странични ефекти“.

Десетки държави спряха използването на ваксината на AstraZeneca през пролетта на 2021 г. заради опасения, че тя може да причини кръвни съсиреци. По това време ръководителят на стратегията за ваксинация на Европейската агенция по лекарствата (EMA) Марко Кавалери заяви, че има очевидна връзка между приема на ваксината на Astra Zeneka и кръвните съсиреци в мозъка, но въпреки това продължи да твърди, че ползите все още надвишават рисковете.

Според Световната здравна организация ваксината срещу коронавируса на AstraZeneca има ефикасност от 72%. Към април 2021 г. над 17 милиона души са получили ваксината в ЕС и Великобритания, с малко под 40 случая на тромбоза, според компанията.

Още по темата: Pfizer „избрали да не казват“ на регулаторите за наличието на ДНК от маймунския вирус SV40 във ваксините им 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.