Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Астрономи откриха две нови потенциално обитаеми планети

Международен екип от астрономи от Института по астрофизика на Канарските острови, ръководен от Алехандро Суарес Маскареньо, е откритил две планети близо до Слънчевата система, за които се предполага, че може да са обитаеми.

„Природата изглежда склонна да ни покаже, че планетите, подобни на Земята, са много често срещани. С тези две сега познаваме 7 в планетарни системи, доста близо до Слънцето“, обяснява Алехандро Маскареньо.

На планетите са дадени имената GJ 1002 b и GJ 1002 c. Те обикалят около червеното джудже GJ 1002, което е на по-малко от 16 светлинни години от нашата Слънчева система. Тези планети имат същата маса като Земята и обикалят в обитаемата зона на своята звезда, което означава, че повърхностните условия на тези планети са близки тези на Земята и благоприятни за появата на подобен на Земята живот.

Изследователите обясняват, че GJ 1002  е червено джудже, като масата му възлиза само на една осма от тази на Слънцето. И двете планети са по-близо до GJ 1002, отколкото Земята – до Слънцето. Но тъй като радиацията на звездата не е толкова силна, колкото тази на Слънцето, повърхността на планетите не би трябвало да е твърде гореща. GJ 1002 b извършва пълна обиколка около GJ 1002 за 10 дни, докато GJ 1002 c – за 21 дни.

Близостта на системата ще даде възможност да се определи много точно наличието и състава на атмосферите на планетите. Учените възнамеряват да анализират тяхната отразена светлина или топлинно излъчване.

„Бъдещият спектрограф ANDES за телескопа ELT може да изследва наличието на кислород в атмосферата на GJ 1002 c“, казва астрофизикът Джонай И. Гонсалес Ернандес.

Астрономите подчертаха, че планетите изглеждат обещаващи по отношение на бъдещи мисии, насочени към намиране на живот извън нашата Слънчева система.

Наскоро изследователи от университета в Монреал откриха две екзопланети – Kepler-138c и Kepler-138d. Тези планети могат да се състоят предимно от вода. Ако теорията се потвърди, това би било голям пробив в изучаването на Космоса.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.