Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Днепър заля град в Херсон след атака срещу ВЕЦ под руски контрол

Нивото на водата в река Днепър се е покачило с повече от 10 метра в района на Нова Каховка в контролираната от руските сили Херсонска област след експлозия, която е повредила местната ВЕЦ, съобщиха местните власти във вторник.

Пред репортери кметът на града Владимир Леонтиев заяви, че атаката срещу водноелектрическата централа „Каховская“ може да доведе до повишаване на нивото на водата с до 12 метра, но се предвижда тя да се нормализира в рамките на три дни. „Трябва обаче да преживеем тези 72 часа“, каза той.

Владимир Леонтиев съобщи, че горната част на ВЕЦ-а е била разрушена при нощен обстрел.

„Около 2 часа през нощта бяха извършени многобройни удари по Каховската водноелектрическа централа, които унищожиха това, което обикновените хора наричат ​​клапани. В резултат на това водата от язовир „Нова Каховка“ започна да се изхвърля неконтролируемо надолу по течението“, добави Леонтиев пред репортери.

Той каза още, че местните власти са започнали да евакуират жителите от крайречните селища, включително градовете Корсунска и Днесприани, както и прилежащите територии, като около 300 сгради са освободени.

Андрей Алексеенко, председател на администрацията на Херсонска област, заяви, че общо 14 населени места с общо население от 22 000 души могат да бъдат наводнени.

Според местни служители ключовата инфраструктура е била „разрушена в резултат на удар“ от украинските сили, който е описан от Леонтиев като голям „терористичен акт“. Местните служби за спешна помощ заявиха, че 14 от 28 от участъците на язовира вече са се срутили, като се очаква повече да последват примера.

Украинските власти обаче отрекоха да са отговорни, като Михаил Подоляк, висш съветник на президента Владимир Зеленски, хвърли вината върху Москва и я обвини, че е създала „най-голямата екологична катастрофа в Европа от десетилетия“.

Водноелектрическата централа „Каховка“ е част от каскадата от водноелектрически централи на Днепър (Киев, Кънев, Кременчуг, Днепродзержинск, Днипровская и Каховская), завършена в средата на 1970-те години. Станцията е шестият, долен етап на каскадата. Намира се под други водноелектрически централи по поречието на реката, на 5 км от Нова Каховка.

През есента на 2022 г. Русия обвини въоръжените сили на Украйна, че провеждат редовен обстрел на станцията, за да унищожат шлюза на язовира.

Кметът на Нова Каховка заяви, че разрушенията в станцията ще доведат до проблеми при доставката на вода в Крим.

Язовирът снабдява с вода Кримския полуостров, както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.