Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Австрия не може да отговори какво прави войник в австрийска униформа в Украйна

Снимки от Украйна, които се появиха наскоро, предизвикаха скандал в Австрия, съобщи австрийската медия Exxpress. Те показват войник в австрийска военна униформа с логото Feldanzug 75 (в превод „Полева униформа 75“), боравещ с кутии с боеприпаси в Украйна.

Партията на свободата на Австрия поиска парламентарно разследване относно предполагаемото участие на австрийски войници в конфликта. Въпреки това отговорът, който получиха депутатите, е особено двусмислен.

Според анализ на снимките, извършен от специализирания военен сайт bulgarianmilitary.com, предполагаемото участие на австрийски войник, носещ отличителния австрийски военен символ, в преки бойни операции срещу руски военни, недвусмислено би тласнало републиката в дълбока криза на неутралитета.

Видеото, разпространено през юни, показва боец от украинската армия с логото „Feldanzug 75“  на левия ръкав на якето, като ясно може да се види дори австрийският герб.

Кадрите на мъжа в армейска униформа, публикувани от eXXpress, станаха причина Партията на свободата на Австрия да внесе парламентарено питане до министъра на отбраната Клаудия Танер от загриженост за нарушаване на статута на неутралитет: министерството трябва да изясни кой зарежда боеприпаси за украинската армия в австрийска униформа.

Отговорът на министъра на отбраната на Австрия гласи: може само да се спекулира, че униформата може да бъде „Feldanzug 75“ на австрийската армия. Униформеното яке „не е ясно разпознаваемо“, а „лицето не може да бъде идентифицирано“.

Малко вероятно е обаче украински войник просто да зашие австрийския федерален орел върху ръкава на маслинено зеленото си яке.

Няколко други конкретни въпроса на Партията на свободата не получават отговор от министерството във връзка с член 20 от Федералната конституция (служебна тайна). Единственото, което от министерството съобщават, че че в момента в Украйна дежурят само двама австрийски представители на австрийските въоръжени сили – аташе по отбраната и подофицер.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.