Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Автобус с нелегални мигранти уби двама полицаи в Бургас

Автобус с 47 нелегални мигранти и двама трафиканти – сирийски бежанци, блъсна с висока скорост патрулен автомобил, опитал се да прегради пътя им на кръстовище в Бургас. При сблъска са загинали бургаските полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев.
„Не полицията в Бургас е трябвало да пресрещнат автобус с мигранти. Това е работа на Гранична полиция – работа, която очевидно не е свършена“, коментира служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, който пристигна на местопроизшествието в Бургас.

„Има данни, че в пропускането на бежанците през граница има замесени гранични полицаи“, заяви вътрешният министър. „Не мога да си обясня как при такъв наличен състав на Гранична полиция, как са стигнали до Бургас тези мигранти. Още по пътя ни от София насам сме обсъдили всички мерки, които е нужно да се вземат – от превозните средства през хората, които се занимават с каналджийство, та чак до хората, които не удържат на натиска и участват по един или друг начин в пропускането на мигранти през границата“, заяви Демерджиев.

Бежанците са преминали оградата в района на странджанското село Стоилово. То е само със 7 жители и е на около 90 км от Бургас. В местността „Пейково“ са качени в автобуса от двамата сирийски каналджии. Малко по-късно в местността „Босна“ автобусът е бил засечен от гранични полицаи, които са подали сигнал да спре. Водачът не се е подчинил и е започнало преследване. Два автомобила с граничари следвали автобуса по пътя от Созопол към Бургас. Втори опит да бъде спрян автобуса е бил направен на изграден пропускателен пункт от Гранична полиция, но шофьорът отново не е спрял и към 5 ч сутринта с висока скорост влязъл в Бургас.

Двамата полицаи от Първо РУП били уведомени и веднага се притекли на помощ на колегите си. От камери от уличното видеонаблюдение се вижда как те с риск за живота си опитват с патрулката си да препречат пътя на автобуса, но са пометени от него, след което автомобилът и автобусът заедно се блъскат в два павилиона за кафе и вестници и ги разрушават.

Атанас Градев е семеен, има двама сина – на 17 и 20 години, а Йордан Илиев е сгоден и живеел на семейни начала с бургаска журналистка Светлозария Кидерова от сайта “Флагман”, съобщиха журналисти от медията.

47-те мигранти, сред които има жени и деца, не са пострадали. Повечето от тях твърдят, че са бежанци от Сирия, но вероятно в групата има и афганистанци.

Петима души, сред които и собственикът на автобуса, са в ареста, съобщи МВР. Един от двамата сирийци – шофьори на автобуса, е бил заловен още на местопрестъплението. Вторият е успял да избяга и е задържан в  Първомай. Заедно с него е арестуван и негов съучастник, който му помогнал да се скрие. Останалите двама задържани са българи, заподозрени като съучастници на каналджиите.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.