Разследвания и новини без цензура

сряда, 1 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Азербайджан атакува арменската граница

Серия експлозии вследствие на атака с безпилотни летателни апарати и артилерия бяха докладвани в арменските градове Варденис, Джермук, Горис и Татев тази нощ. Армения обвини съседен Азербайджан за нападението.

Атакувана е цялата арменско-азербайджанската граница, а правителството в Ереван свика спешно заседание, според местните медии.

Арменското министерство на отбраната обяви, че армията на Азербайджан е използвала тежка артилерия и безпилотни летателни апарати. Според информация от арменски източници турски дрон Байрактар е бил свален над Варденис, който е в Северна Армения и не е в непосредствена близост до спорния регион Нагорни Карабах. Арменските войски „дават адекватен отговор“, каза Ереван.

Правителството на Азербайджан заяви, че Армения „започна мащабни провокации“ срещу азерийските въоръжени сили, които реагираха с интензивен огън на арменските позиции.

Министерството на отбраната в Баку обвини арменски „екипи от саботьори“ в стрелба с минохвъргачка по позициите на азербайджанските войски в близост до градовете Басаркехер, Истису, Гаракилса и Горус, от азерската страна на границата. Азербайджан заяви също, че има загуби сред служителите и нанесени щети на военното оборудване на арменските въоръжени сили.

Сблъсъците тази нощ са в резултат на ескалация на напрежението между двете кавказки страни през последните месеци. Азербайджан атакува Нагорни Карабах в началото на август, след като обвини Армения в нарушаване на примирието от 2020 г. и поиска пълната „демилитаризация“ на района, населен от етнически арменци. Русия, която е гарант за примирието, призова двете страни да се върнат на масата за преговори.

Нагорни Карабах е международно признат за част от Азербайджан. Въпреки това регионът има предимно арменско население и от началото на 90-те години се бори за независимост от Баку, подкрепян от Армения.

През 2020 г. Баку и Ереван водиха 44-дневна война за спорния регион, която завърши с руско посредничество за прекратяване на огъня. Руски миротворци бяха изпратени в Нагорни Карабах.

С посредничеството на Москва половината Нагорни Карабах, населен от арменци, беше поставен под защитата на руски миротворци, докато всички други територии, контролирани преди това от Ереван, бяха отстъпени обратно в Баку.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.