Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Азербайджан атакува арменската граница

Серия експлозии вследствие на атака с безпилотни летателни апарати и артилерия бяха докладвани в арменските градове Варденис, Джермук, Горис и Татев тази нощ. Армения обвини съседен Азербайджан за нападението.

Атакувана е цялата арменско-азербайджанската граница, а правителството в Ереван свика спешно заседание, според местните медии.

Арменското министерство на отбраната обяви, че армията на Азербайджан е използвала тежка артилерия и безпилотни летателни апарати. Според информация от арменски източници турски дрон Байрактар е бил свален над Варденис, който е в Северна Армения и не е в непосредствена близост до спорния регион Нагорни Карабах. Арменските войски „дават адекватен отговор“, каза Ереван.

Правителството на Азербайджан заяви, че Армения „започна мащабни провокации“ срещу азерийските въоръжени сили, които реагираха с интензивен огън на арменските позиции.

Министерството на отбраната в Баку обвини арменски „екипи от саботьори“ в стрелба с минохвъргачка по позициите на азербайджанските войски в близост до градовете Басаркехер, Истису, Гаракилса и Горус, от азерската страна на границата. Азербайджан заяви също, че има загуби сред служителите и нанесени щети на военното оборудване на арменските въоръжени сили.

Сблъсъците тази нощ са в резултат на ескалация на напрежението между двете кавказки страни през последните месеци. Азербайджан атакува Нагорни Карабах в началото на август, след като обвини Армения в нарушаване на примирието от 2020 г. и поиска пълната „демилитаризация“ на района, населен от етнически арменци. Русия, която е гарант за примирието, призова двете страни да се върнат на масата за преговори.

Нагорни Карабах е международно признат за част от Азербайджан. Въпреки това регионът има предимно арменско население и от началото на 90-те години се бори за независимост от Баку, подкрепян от Армения.

През 2020 г. Баку и Ереван водиха 44-дневна война за спорния регион, която завърши с руско посредничество за прекратяване на огъня. Руски миротворци бяха изпратени в Нагорни Карабах.

С посредничеството на Москва половината Нагорни Карабах, населен от арменци, беше поставен под защитата на руски миротворци, докато всички други територии, контролирани преди това от Ереван, бяха отстъпени обратно в Баку.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.