Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Бабиш: Чехия няма да изпраща войници, ако Русия атакува Полша и Прибалтика

Кандидат-президентът на Чехия Андрей Бабиш, който беше и премиер до 2021 г., заяви, че не би изпратил чешки войници в случай, че Русия нападне Полша или Прибалтика.

В предизборен дебат по Чешката телевизия (ČT) с неговия съперник, пенсионирания генерал Петр Павел , на въпрос дали Чешката република трябва да изпрати войските си в открит конфликт, ако Полша или балтийските страни са нападнати, Бабиш отговори: „Не, със сигурност не. Искам мир, не искам война. Абсолютно не бих изпратил нашите деца и децата на нашите жени на война.“

Павел коментира, че като член на НАТО Чехия има задължението да се притече на помощ на други страни членки, ако бъдат нападнати.

Чехия и Полша са членки на НАТО от 1999 г. Латвия, Естония и Литва се присъединиха към НАТО през 2004 г.

След дебата Бабиш коригира изявлението си в Twitter . „Не исках да отговарям на хипотетичния въпрос за нападение над Полша или балтийските държави. Вярвам, че това няма да се случи и изобщо не искам да го призная. Отговорност на световните политици е да избегнат войната. Но ако наистина бяха нападнати, естествено бих спазил член 5“, написа той в Туитър.

Според член 5 от Северноатлантическия договор  „въоръжено нападение срещу страна членка в Европа и Северна Америка ще се счита за нападение срещу всички негови членове. В такъв случай другите страни членки трябва колективно да предприемат действия, които считат за необходими, включително използването на въоръжена сила“.

Член 5 е бил използван само веднъж досега в историята на НАТО от САЩ след атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., което беше последвано от войната в Афганистан и Ирак.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.