Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 2 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Бабиш: Чехия няма да изпраща войници, ако Русия атакува Полша и Прибалтика

Кандидат-президентът на Чехия Андрей Бабиш, който беше и премиер до 2021 г., заяви, че не би изпратил чешки войници в случай, че Русия нападне Полша или Прибалтика.

В предизборен дебат по Чешката телевизия (ČT) с неговия съперник, пенсионирания генерал Петр Павел , на въпрос дали Чешката република трябва да изпрати войските си в открит конфликт, ако Полша или балтийските страни са нападнати, Бабиш отговори: „Не, със сигурност не. Искам мир, не искам война. Абсолютно не бих изпратил нашите деца и децата на нашите жени на война.“

Павел коментира, че като член на НАТО Чехия има задължението да се притече на помощ на други страни членки, ако бъдат нападнати.

Чехия и Полша са членки на НАТО от 1999 г. Латвия, Естония и Литва се присъединиха към НАТО през 2004 г.

След дебата Бабиш коригира изявлението си в Twitter . „Не исках да отговарям на хипотетичния въпрос за нападение над Полша или балтийските държави. Вярвам, че това няма да се случи и изобщо не искам да го призная. Отговорност на световните политици е да избегнат войната. Но ако наистина бяха нападнати, естествено бих спазил член 5“, написа той в Туитър.

Според член 5 от Северноатлантическия договор  „въоръжено нападение срещу страна членка в Европа и Северна Америка ще се счита за нападение срещу всички негови членове. В такъв случай другите страни членки трябва колективно да предприемат действия, които считат за необходими, включително използването на въоръжена сила“.

Член 5 е бил използван само веднъж досега в историята на НАТО от САЩ след атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., което беше последвано от войната в Афганистан и Ирак.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.