Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Байдън: Ако нямаше Израел, щеше да трябва да създадем Израел, за да защитим интересите си в региона

САЩ обещаха пълна военна подкрепа на Израел във войната срещу палестинците в Газа, като изпратиха ударна група със самолтоносач в Средиземно море и обещаха скоро да доставят оръжия на Тел Авив, включително ракети за ПВО „Железен купол“.

САЩ имат нужда от Израел в Близкия Изток, за да защитят своите геостратегически интереси в региона, според американския президент Джо Байдън.

В  реч пред Сената през 1986 г., Байдън, който тогава е сенатор, заявява открито: „Няма за какво да се извиняваме за помощта за Израел. Това е най-добрата инвестиция от 3 милиарда долара, която правим. Ако нямаше Израел, САЩ щеше да трябва да създадат Израел, за да защитим нашите интереси в региона“, казва Байдън. Видеото с речта на американския президент от преди години стана популярно в социалните мрежи на фона на избухналата отново война между Израел и Газа.

Израел е най-големият кумулативен получател на чуждестранна помощ от САЩ, изпреварвайки дори Украйна: до февруари 2022 г. Съединените щати са предоставили на Израел 150 милиарда щатски долара.

През 1999 г. правителството на САЩ подписа меморандум за разбирателство, чрез който се ангажира да предоставя на Израел най-малко 2,67 милиарда щатски долара военна помощ годишно за следващите десет години; през 2009 г. годишната сума беше увеличена до 3 милиарда щатски долара; и през 2019 г. сумата беше увеличена отново, като сега възлиза на минимум 3,8 милиарда щатски долара, които САЩ се ангажират да предоставят на Израел всяка година.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.