Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Байдън е готов да навреди на американската икономика, но да се противопостави на Китай: финансовият министър на САЩ

Президентът Джо Байдън няма да се спре пред нищо, за да защити Америка от заплахи за сигурността, породени от Китай, дори ако действията, които трябва да предприеме, нанeсат щети на икономиката на собствената му страна, заяви министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.

„Националната сигурност е от първостепенно значение в отношенията ни с Китай“. Това заяви Йелън в  в реч във Вашингтон. Тя даде пример с блокирането на Китай да получи определени технологии: „Няма да правим компромиси с тези опасения, дори когато те налагат компромиси с нашите икономически интереси“.

Йелън обвини Китай в „несправедливи“ икономически практики и в „заемане на по-конфронтационна позиция“ към САЩ и техните съюзници през последните години. Вашингтон разполага с „широк набор от инструменти“ за справяне със заплахите за сигурността от Китай, добави тя, като контрол върху износа и санкции срещу субекти, които предоставят подкрепа на Народната освободителна армия.

„Министерството на финансите има санкции за справяне със заплахите, свързани с киберсигурността и военно-гражданския синтез на Китай“, каза Йелън. – „Също така внимателно преглеждаме чуждестранните инвестиции в САЩ за рискове за националната сигурност и предприемаме необходимите действия за справяне с подобни рискове. И обмисляме програма за ограничаване на определени изходящи инвестиции на САЩ в специфични чувствителни технологии със значителни последици за националната сигурност.“

Администрацията на Байдън вече предприе стъпки за блокиране на китайските компании, купуващи полупроводникови технологии, като например ограничаване на износа на оборудване за производство на чипове. Йелън настоя, че Вашингтон не предприема подобни действия, за да получи икономическо предимство или да задуши растежа и модернизацията на Китай.

Йелън отправи критика към Китай за предполагаеми нарушения на човешките права и безгранична подкрепа  за Русия във войната в Украйна. Тя предупреди, че последиците ще бъдат тежки, ако Китай предостави материална подкрепа или помогне на Русия да избегне санкциите, и добави, че САЩ ще използват своите „инструменти“ за възпиране на нарушенията на правата на човека.

„Подобно на националната сигурност, ние няма да правим компромиси със защитата на правата на човека“, каза Йелън. – „Този принцип е основополагащ за начина, по който се ангажираме със света.“

Пекин отхвърли обвиненията на САЩ, като предложи Вашингтон да „положи повече усилия за решаване на собствените си проблеми с правата на човека“. Китай също обвинява Вашингтон за „манталитета на Студената война“, в който Пекин е демонизиран като заплаха за сигурността.

„Сдържането и потискането няма да направят Америка отново велика, нито ще спрат Китай да се движи към национално подмладяване“, отговори китайският външен министър Цин Ган пред репортери миналия месец.

Йелън призна преди дни, че използването от страна на Вашингтон на лостовете му върху световната финансова система за санкциониране на други държави може да намали ролята на щатския долар като световна резервна валута. На въпрос за използването на американската валута като оръжие, тя отговори в интервю за CNN, че подобна тактика „може да подкопае хегемонията на долара“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.