Разследвания и новини без цензура

събота, 13 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Байдън е продал 1 млн. барела от американския стратегически петролен резерв на Китай

Синът на американския президент Хънтър Байдън е бил свързан с китайската държавна компания Sinopec

Автор: Колин Андерсън, The Washington Free Beacon

Администрацията на Байдън е продала приблизително 1 милион барела от Стратегическия петролен резерв на САЩ на китайския държавен газов гигант, който продължава да купува руски петрол, ход, който според Министерството на енергетиката ще „подкрепи американските потребители“ и ще се бори с „покачването на цените на Путин“.

Министерството на енергетиката през април обяви продажбата на 950 000 барела от стратегическия петролен резерв на Unipec, търговския клон на China Petrochemical Corporation. Тази компания, която е известна като Sinopec, е изцяло собственост на китайското правителство. Администрацията на Байдън твърди, че този ход „ще помогне за намаляване на разходите за енергия“. Повече от пет милиона барела петрол, освободени от спешните резерви на САЩ, обаче, бяха изпратени в чужбина миналия месец, според публикация на Ройтерс от сряда. Най-малко една пратка американски суров петрол е отишла в Китай, се казва в публикацията.

Администрацията на Байдън също така твърди, че продажбата на Unipec ще „подкрепи американските потребители и глобалната икономика в отговор на войната на Владимир Путин срещу Украйна“ и ще се бори с „повдигането на цените на Путин“. Но докато войната бушува, Unipec продължава да купува руски петрол. През май, например, компанията „значително увеличи броя на наетите танкери за превоз на ключов суров петрол от Източна Русия“, съобщи Bloomberg. Това решение дойде приблизително един месец, след като Unipec заяви, че няма да купува повече руски петрол занапред, след като „пратките, които са пристигнали през март и трябва да пристигнат през април“, бъдат изпълнени.

Белият дом отказа коментар. Решението му да продаде барели от стратегическия петролен резерв на страната на китайски конгломерат идва в момент, когато американската общественост все повече се възмущава от енергийната политика на Байдън. Според януарско проучване на Gallup, приблизително трима от всеки четири американци не са доволни от националната енергийна политика на федералното правителство, което е най-високото ниво на недоверие от около две десетилетия.

Основателят на Power the Future Даниел Търнър упрекна Байдън, че продава „суровини на комунистическите китайци, за да ги използват, както искат“.

„Бяхме уверени, че Байдън пуска този петрол в Америка, за да може да бъде рафиниран за бензин, за да намали цените. Те просто лъжат американския народ“, каза Търнър пред Washington Free Beacon. „Това, което казват, че са направили, и това, което са направили, няма никаква връзка.“

Търнър също каза, че решението подчертава „връзката“ на семейство Байдън с Китай. Синът на Байдън, Хънтър Байдън, е свързан със Sinopec. През 2015 г. частна инвестиционна компания, която той съосновава, е купила дял на стойост 1,7 милиарда долара в Sinopec Marketing. Sinopec започна преговори с Газпром през март, един месец след като администрацията на Байдън санкционира руския газов гигант.

Байдън проведе тежка кампания срещу петролната и газовата индустрия през 2020 г., обещавайки да „сложи край на изкопаемите горива“. Той продължи да анулира тръбопровода Keystone XL и да налага мораториум върху нови договори за газ на федерална земя през първия си месец на поста. Междувременно министърът на енергетиката на Байдън работи с леви активисти , които искат да премахнат изкопаемите горива, а в края на октомври демократите от Комитета за надзор и реформи на Камарата на представителите накараха висшите петролни ръководители да произвеждат по-малко газ поради изменението на климата.

Оттогава цените на газа скочиха до рекордно високи нива. В средата на юни националната средна цена за галон газ надхвърли 5 долара за първи път. Все пак Белият дом уверява  американците, че трябва да плащат високи цени на газа, за да поддържат „либералния световен ред“.

„Какво ще кажете на онези семейства, които казват: „Слушайте, не можем да си позволим да плащаме 4,85 долара за галон в продължение на месеци, ако не и години?“, водещият на CNN Виктор Блекуел попита икономическия съветник на Байдън Брайън Дийз в края на юни. „Става дума за бъдещето на либералния световен ред и ние трябва да стоим твърди“, отговори Дийз.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.