Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Байдън обясни защо Зеленски не може да получи всичко, което иска

Даването на Киев на всички оръжия, които иска, може да разбие НАТО, заяви президентът на САЩ Джо Байдън. Той добави, че не се притеснява, че доставката на ракети „Пейтриът“ в Украйна може да ескалира напрежението с Русия – както предупреди Москва – защото те са отбранителни оръжия.

Байдън и Зеленски отговориха на въпроси само на четирима репортери след срещата им в Белия дом. Последният въпрос дойде от украински журналист, който попита защо Западът просто не даде на Украйна „всички възможности, от които се нуждае, за да освободи всички територии“.

Зеленски отговори „Съгласен съм“ и предизвика смях сред събралите се журналисти.

След това Байдън посочи, че САЩ „са посветили огромно количество помощ за сигурността на Украйна“ още преди военните действия да ескалират през февруари.

„Дадохме на Украйна това, от което се нуждаеха, когато трябваше да се защитят, включително стотици танкове, бронирани машини, артилерия и боеприпаси“, каза той.

Правенето на повече би имало „перспективата за разпадане на НАТО, разпадане на Европа и останалия свят“, отговори Байдън, отбелязвайки, че е прекарал „стотици“ часове в убеждаване на партньори по целия свят да помогнат на Украйна, но „те не искат Трета световна война, като се бият директно с Русия“.

Във видео, публикувано във вторник, Зеленски заяви, че Украйна е благодарна за цялата помощ от Запада, но тя „не е достатъчна“.

Ракетите за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ са сред 1,85-те милиарда долара военна помощ за Украйна, която Пентагонът обяви по-рано вчера, въпреки че Байдън посочи, че обучението на украинските войски да ги оперират, което ще се проведе в американска база в Германия, „ще отнеме известно време“. Зеленски каза, че след като ракетите пристигнат, ще поиска от Байдън още от тях.

Пентагонът разкри, че САЩ са изпратили военна помощ на стойност 20 милиарда долара на Украйна само тази година. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу твърди, че Киев вече е получил оръжия и боеприпаси на стойност над 97 милиарда долара и че Русия вече воюва с целия Запад.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.