Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Байдън обяви $690 милиона за финансиране на медии и избори по света, и други операции за влияние

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви допълнителни 690 милиона долара разходи за това, което той определи като усилия за подкрепа на демокрацията по света, както и планове за осигуряване на още 9,5 милиарда долара от Конгреса за същата цел. Сумата ще бъде използвана за финансиране на медии по света и други операции за влияние.

Голяма част от парите ще отидат в ново бюро, което ще бъде създадено в рамките на Американската агенция за международно развитие, каза американският президент. Агенцията работи под ръководството на Държавния департамент и отговаря за програмите за хуманитарна помощ.

Байдън разкри плановете за финансиране по време на виртуално събиране на лидери на избрани държави, които неговата администрация смята за „демокрации“, а не за „автокрации“. 690-те милиона долара са отпуснати за президентската „инициатива за демократично обновление“, която Байдън стартира през 2021 г. по време на встъпителната среща на върха за демокрация.

Вашингтон описа няколко области, в които според съобщението „парите на американските данъкоплатци ще помогнат за укрепване на демокрацията в чужбина“. Списъкът на каузите включва подкрепа за „свободни и независими медии“, укрепване на „информационната цялост“, борба с корупцията, укрепване на „правата на човека и демократичните реформатори“ и защита на „свободни и честни избори“.

Срещата, която Байдън два пъти погрешно нарече „Среща на върха на демокрациите“, преди да се поправи, има за цел да „стимулира действия, които се превръщат в конкретен напредък за хората по целия свят“, каза той, според съобщението от Белия дом.

„Демокрациите по света стават все по-силни, а не по-слаби. Автокрациите по света стават все по-слаби, а не по-силни“, заяви той. „Нашият свят трябва да направи демокрациите по-силни, да поддържа факела на свободата да гори за нас и за идните поколения.“

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.