Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Байдън обяви $690 милиона за финансиране на медии и избори по света, и други операции за влияние

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви допълнителни 690 милиона долара разходи за това, което той определи като усилия за подкрепа на демокрацията по света, както и планове за осигуряване на още 9,5 милиарда долара от Конгреса за същата цел. Сумата ще бъде използвана за финансиране на медии по света и други операции за влияние.

Голяма част от парите ще отидат в ново бюро, което ще бъде създадено в рамките на Американската агенция за международно развитие, каза американският президент. Агенцията работи под ръководството на Държавния департамент и отговаря за програмите за хуманитарна помощ.

Байдън разкри плановете за финансиране по време на виртуално събиране на лидери на избрани държави, които неговата администрация смята за „демокрации“, а не за „автокрации“. 690-те милиона долара са отпуснати за президентската „инициатива за демократично обновление“, която Байдън стартира през 2021 г. по време на встъпителната среща на върха за демокрация.

Вашингтон описа няколко области, в които според съобщението „парите на американските данъкоплатци ще помогнат за укрепване на демокрацията в чужбина“. Списъкът на каузите включва подкрепа за „свободни и независими медии“, укрепване на „информационната цялост“, борба с корупцията, укрепване на „правата на човека и демократичните реформатори“ и защита на „свободни и честни избори“.

Срещата, която Байдън два пъти погрешно нарече „Среща на върха на демокрациите“, преди да се поправи, има за цел да „стимулира действия, които се превръщат в конкретен напредък за хората по целия свят“, каза той, според съобщението от Белия дом.

„Демокрациите по света стават все по-силни, а не по-слаби. Автокрациите по света стават все по-слаби, а не по-силни“, заяви той. „Нашият свят трябва да направи демокрациите по-силни, да поддържа факела на свободата да гори за нас и за идните поколения.“

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.