19.2 C
София
петък, 12 август, 2022

Байдън подписа заповед за защита на правото на аборт

- Реклама -spot_imgspot_img

Американският президент Джо Байдън заяви, че решението на Върховния съд за отмяна на правото на аборт е упражняване на „сурова политическа власт“ и подписа изпълнителна заповед за облекчаване на достъпа до услуги за прекратяване на бременността.

Байдън, демократ, беше подложен на натиск от собствената си партия да предприеме действия след забележителното съдебно решение миналия месец  за отмяна на „Роу срещу Уейд, което сложи край на приблизително 50 години защита на репродуктивните права на жените.

Заповедта възлага на Департамента по здравеопазване към правителството да разшири достъпа до „аборт с медикаменти“ – хапчета, предписани за прекратяване на бременността – и да гарантира, че жените имат достъп до спешна медицинска помощ, услуги по семейно планиране и контрацепция. В заповедта се споменава и защитата на лекарите, жените, които пътуват за аборти и мобилни клиники за аборти на държавните граници.

Заповедта може да има ограничено въздействие на практика, тъй като отделните американските щати могат да приемат отделни закони, ограничаващи аборта и достъпа до медикаменти.

Източник:Reuters
- Реклама -spot_imgspot_img
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.
Разследвания
- Реклама -spot_img
Свързани публикации
- Реклама -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here