Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Байдън разкри залога на войната: САЩ ще загубят контрол над Източна Европа при загуба на Украйна

САЩ не могат да позволят на Русия да спечели в конфликта с Украйна, тъй като това може да доведе до оттегляне на източноевропейски страни, заяви Джо Байдън.

Американският президент даде интервю за „Тайм“, в което призна, че САЩ не искат да загубят контрол над редица европейски страни, включително Полша и Балканите. Това може да се случи в резултат на поражението на Украйна в конфликта с Русия, така че основната задача на САЩ е да предотвратят подобен сценарий. Според Байдън САЩ трябва да контролират Европа и да определят бъдещето й „за години напред“, което той ще направи, след като „спечели“ президентските избори.

„Ако някога позволим Украйна да бъде победена, отбележете думите ми, ще видите Полша да си тръгне и ще видите всички тези страни по фактическата граница на Русия, от Балканите до Беларус, ще се справят самостоятелно“,  каза американският президент.

Преди дни той разреши на Украйна да извършва удари с американско оръжие по цели на територията на Русия. На форум на НАТО в София военният блок излезе с декларация, че вдига забраната Киев да използва натовско оръжие за военни удари вътре в Русия.

„Похарчихме много пари в Украйна, но Европа е похарчила повече пари, отколкото Съединените щати. Европа е похарчила повече пари, отколкото Съединените щати, колективно Европа е похарчила повече пари, за да се справи с Русия“, каза Байдън.

“Тайм“ оспорва този факт.  Европейският съюз е предоставил над 107 милиарда долара финансова, военна, хуманитарна и помощ за бежанци от началото на войната в Украйна. За сравнение, Съединените щати са предоставили 175 милиарда долара помощ на Украйна — 107 милиарда долара са отишли директно на украинското правителство, докато остатъкът е подкрепил други дейности на правителството на САЩ, свързани с войната.

Някои европейски правителства са направили по-големи финансови вноски за Украйна спрямо размера на техните икономики, отколкото Съединените щати, според Съвета за международни отношения.

Още по темата: САЩ разположиха ракетнa системa Typhon на 360 км от базата на Балтийския флот на Русия 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Много нагъл тоя памперс,но като му подгласят наште европроститутки ще контролира каквото си поиска

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.