Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Байдън: САЩ не признават Международния наказателен съд

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Вашингтон не признава Международния наказателен съд, но се съгласи с твърденията му, че руският президент Владимир Путин е извършил „военни престъпления“ в Украйна.

„Е, мисля, че е оправдано,“ коментира Байдън. – „Но въпросът е, че Международният наказателен съд не е признат и в международен план от нас. Но мисля, че това дава много силен аргумент.“

Путин „очевидно е извършил военни престъпления“, каза Байдън в отговор на репортерски въпрос. Той също така заяви, че обвиненията за китайски плащания към членове на семейството му „не са верни“ и че банковата криза в САЩ се е успокоила.

По-рано Досъдебната камара на базирания в Хага МНС обвини Путин в „незаконно прехвърляне на население“, заедно с руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова. Твърдението се основава на интерпретацията на правителството в Киев, което обвини Русия, че евакуира деца далече от фронтовите райони, което според Украйна е отвличане.

Кремъл и руското външно министерство отхвърлиха съобщението като безсмислено, като посочиха, че Русия не е страна по Римския статут на МНС и че съдът няма никаква юрисдикция в страната.

Други руски представители заявиха, че МНС току-що се е самоунищожил и демонстрирал колко „безполезни и незначителни“ са станали подкрепяните от Запада институции. Бившият президент и заместник-председател на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев сравни „заповедта“ на МНС с тоалетна хартия.

Въпреки че МНС беше създаден по модела на подкрепяните от САЩ „трибунали“ за Югославия и Руанда, Вашингтон се оттегли от него през 2002 г. и прие закон, разрешаващ „всички необходими и подходящи средства“ – включително военна сила – да освободят всеки американец или гражданин на съюзническа страна, ако те бъдат задържани от съда.

45 държави не признават юрисдикцията на съда, включително Китай, Индия, Израел, Саудитска Арабия и Турция.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.