Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Байдън: САЩ не признават Международния наказателен съд

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Вашингтон не признава Международния наказателен съд, но се съгласи с твърденията му, че руският президент Владимир Путин е извършил „военни престъпления“ в Украйна.

„Е, мисля, че е оправдано,“ коментира Байдън. – „Но въпросът е, че Международният наказателен съд не е признат и в международен план от нас. Но мисля, че това дава много силен аргумент.“

Путин „очевидно е извършил военни престъпления“, каза Байдън в отговор на репортерски въпрос. Той също така заяви, че обвиненията за китайски плащания към членове на семейството му „не са верни“ и че банковата криза в САЩ се е успокоила.

По-рано Досъдебната камара на базирания в Хага МНС обвини Путин в „незаконно прехвърляне на население“, заедно с руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова. Твърдението се основава на интерпретацията на правителството в Киев, което обвини Русия, че евакуира деца далече от фронтовите райони, което според Украйна е отвличане.

Кремъл и руското външно министерство отхвърлиха съобщението като безсмислено, като посочиха, че Русия не е страна по Римския статут на МНС и че съдът няма никаква юрисдикция в страната.

Други руски представители заявиха, че МНС току-що се е самоунищожил и демонстрирал колко „безполезни и незначителни“ са станали подкрепяните от Запада институции. Бившият президент и заместник-председател на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев сравни „заповедта“ на МНС с тоалетна хартия.

Въпреки че МНС беше създаден по модела на подкрепяните от САЩ „трибунали“ за Югославия и Руанда, Вашингтон се оттегли от него през 2002 г. и прие закон, разрешаващ „всички необходими и подходящи средства“ – включително военна сила – да освободят всеки американец или гражданин на съюзническа страна, ако те бъдат задържани от съда.

45 държави не признават юрисдикцията на съда, включително Китай, Индия, Израел, Саудитска Арабия и Турция.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.