Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Байдън: Време е тази война да свърши

САЩ искат да създадат „по-добър утрешен ден“ в Газа без „Хамас“, както и сигурност за Израел, заяви американският президент Джо Байдън. Той съобщи, че Израел е изготвил пътна карта за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници. Предложението е предадено на „Хамас“ през Катар, казва той.

Според него предложението на Израел има три фази. Първата фаза ще продължи шест седмици и ще включва: пълно прекратяване на огъня, изтеглянето на израелските сили „от всички населени райони на Газа“, освобождаването на израелски заложници в замяна на освобождаването на стотици палестински затворници.

Това беше основното искане на „Хамас“ след атаката на 7 октомври към Израел: размяна на израелците, които движението взе в плен, срещу стотиците палестински жени и деца, които Израел държи в свои затвори. За първи път американския президент призна, че в случая става въпрос не само за израелци в плен, но и за палестинци. Те обаче се наричат „затворници“, а не пленници, макар много от тях да са в израелски арест без присъда.

Байдън заяви, че палестинските цивилни могат да се върнат по домовете си във всички райони на Газа и хуманитарната помощ ще нарасне. Този план за прекратяване на огъня ще позволи на хуманитарната помощ да „нарасне“, като 600 камиона превозват помощ в Газа всеки ден.

„С прекратяване на огъня тази помощ може да бъде безопасно и ефективно разпределена до всички, които се нуждаят от нея“, добавя той.

До момента Израел спираше хуманитарните конвои за Газа, като дори имаше случай на израелска стрелба по хуманитарен конвой на ООН и атака с израелски дрон срещу седем чуждестранни хуманитарни работници, които загинаха.

Втората фаза ще бъде „прекратяване на военните действия за постоянно“ и връщане на останалите заложници. Байдън твърди, че фаза 3 от израелския план ще включва връщане на телата на починали заложници, взети от „Хамас“ на 7 октомври.

Байдън обичайно декларира пълна подкрепа за Израел, което е традиционна американска политика от години. Този път, вероятно заради натиска от протестите в САЩ в подкрепа на Палестина и предстоящите президентски избори, американският президент призна и огромните жертви сред палестинците – до момента убийството на палестинци от Израел се приемаше като „самозащита“ от редица западни политици.

Байдън каза, че твърде много хора са били убити и ранени, включително деца, в Газа, чийто народ е претърпял „пълен ад“. Той спомена смъртоносния израелски удар срещу бежански лагер в неделя в Рафах, при който загинаха десетки палестинци. „Време е тази война да свърши“, каза той.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.